U odnosu na isti lanjski mjesec, u ožujku su cijene industrijskih proizvoda i na domaćem i na nedomaćem tržištu bile niže za 5,5 posto.

pad proizvodackih cijena-midiProizvođačke cijene industrijskih proizvoda pale su u Hrvatskoj u ožujku 5,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je već 35. mjesec zaredom kako padaju na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). U odnosu na isti lanjski mjesec, u ožujku su cijene industrijskih proizvoda i na domaćem i na nedomaćem tržištu bile niže za 5,5 posto.

Promatrano po nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, na godišnjoj su razini proizvođačke cijene u prerađivačkoj industriji pale za 5,8 posto, a u rudarstvu i vađenju za 5,4 posto. U opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji pale su za 3,9 posto, a u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 1 posto.

U odnosu na veljaču, proizvođačke su cijene u ožujku porasle za 1,1 posto. Pritom su proizvođačke cijene na domaćem tržištu u ožujku u odnosu na mjesec ranije bile više za 1,1 posto, dok su na nedomaćem tržištu porasle za 1,2 posto.

Što se tiče samo domaćeg tržišta, u ožujku su u usporedbi s veljačom proizvođačke cijene porasle u prerađivačkoj industriji, za 1,4 posto, a pale u rudarstvu i vađenju, za 0,3 posto, te opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, za 0,3 posto. U opskrbi vodom nisu se mijenjale.

Kada se isključe podaci o energiji, tada su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u ožujku bile niže za 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini smanjene za 1 posto.

“Očekujemo da će i u nastavku godine uvezeni pritisci uslijed niskih cijena sirove nafte na inozemnim robnim tržištima podržavati deflatorne pritiske na domaćem tržištu. No, prema kraju godine očekivani porast cijena sirove nafte mogao bi ublažiti uvezene deflacijske pritiske”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a. (Liderpress.hr/Hina)