Unatoč poremećajima u ponašanju potrošača i velikom smanjenju maloprodajne potrošnje tijekom godine, COVID-19 možda ipak neće potpuno ugroziti razdoblje blagdanske kupovine, premda se značajno mijenja način i mjesto kupovine potrošača. U proteklih 35 godina Deloitte prati razdoblje blagdanske kupovine, ispituje ponašanje potrošača i što trgovci mogu očekivati od kupaca koji se spremaju na blagdansku kupovinu. Ovogodišnjim je izvješćem pod nazivom “Deloittevo ispitivanje blagdanskih navika potrošača u 2020.: Nove tradicije” obuhvaćeno 4.012 potrošača diljem svijeta. Ispitivanje je provedeno internetski od 9. do 25. rujna te nudi ključne uvide u način na koji će COVID-19 utjecati na predstojeće praznike.

“U ovo nesigurno doba, cijena, vrijednost i praktičnost najvažniji su čimbenici za kupce, koji su odlučili biti kreativni pri odabiru načina na koji će provesti blagdane s obitelji, prijateljima i kućnim ljubimcima, bez obzira na okolnosti. Ključ uspjeha trgovaca jest fleksibilnost i ponuda opcija koje odgovaraju promjenama u ponašanju kupaca i njihovim novonastalim potrebama – internetska kupovina je jedini segment koji očekuje rast, sve ostalo će zasigurno značajno pasti. One koji uspiju na internetskoj kupovini imaju još priliku barem donekle spasiti blagdansku sezonu”, navodi Zlatko Bazianec, rukovoditelj hrvatskog ureda Deloittea i partner u Odjelu za poslovno savjetovanje.

Praznici kod kuće poprimaju novo značenje zbog promjena u navikama potrošača
Unatoč tomu što je većina potrošača (71%) u sličnoj ili boljoj financijskoj situaciji nego prošle godine, skoro 1 od 3 (29%) ispitanika izjavio je kako je financijska situacija njegova kućanstva gora nego protekle godine. S obzirom na financijsku neizvjesnost, 38% potrošača izjavilo je kako namjerava smanjiti blagdansku potrošnju, što je posljednji put zabilježeno u razdoblju Velike recesije.

Potrošači smanjuju broj putovanja i odmora te velika većina njih namjeravaju blagdane proslaviti sa svojim bližnjima kod kuće i svoju potrošnju usmjeravaju na predmete koji nisu pokloni, kao što su ukrasi za dom, blagdanske dekoracije i odjeća.

Beskontaktna kupovina sve važnija zbog sigurnosti i praktičnosti za potrošače
Zabrinutost zbog pandemije bolesti COVID-19 i dalje je uzrok prelaska potrošača s kupnje u trgovini na beskontaktne opcije. Više od polovine potrošača (51%) brine kupnja u trgovini u blagdanskoj sezoni zbog pandemije bolesti COVID-19. Štoviše, 49% njih neće se vratiti svojim navikama iz razdoblja prije pandemije dok se ne pronađe cjepivo.
• Od potrošača koji su se uglavnom odlučili na internetsku kupnju, skoro dvije trećine za tu se vrstu kupnje odlučilo kako bi izbjegli gužve (65%), zbog toga što im je praktičnije kupovati iz svojeg doma (64 %) te zato što žele iskoristiti mogućnost besplatne poštarine ili dostave (60%).
• Više od dvije trećine (69%) potrošača navelo je kako im je draže kupovati u trgovini bližoj njihovu domu nego velikim trgovačkim centrima te da će 64% sredstava namijenjenih kupnji potrošiti na internetsku kupnju tijekom blagdana.
• Potrošači traže sigurna i praktična rješenja, što potvrđuje podatak da je 35% ispitanika navelo kako preferira internetsku kupnju s preuzimanjem u trgovini te preuzimanje paketa ispred kuće (27%), mogućnosti koje će se vrlo vjerojatno udvostručiti u odnosu na prošlu godinu.
• Očekuje se povećana potražnja za dostavom s besplatnim povratom, s obzirom na to da će se 70% kupaca odlučiti na kupovinu u trgovini koja nudi tu opciju radi praktičnosti povrata narudžbe.
• Premda su sigurnost i praktičnost važne, povoljnost je i dalje najvažnija te je 61% kupaca istaknulo njezinu važnost pri odabiru trgovine.

Kupci namjeravaju potrošiti manje dana na kupovinu ove blagdanske sezone
Kupci namjeravaju obaviti svoju blagdansku kupovinu u kraćem razdoblju, otprilike 6 tjedana, što je 1,5 tjedan manje nego proteklih godina jer namjeravaju izbjeći gužve, kupovati u trgovinama bližim njihovu mjestu stanovanja te kupnje obavljati internetski i biti fleksibilniji kad je riječ o svojem proračunu za kupnju.

Potrošači traže poklone za kućne ljubimce, ali i za sebe
Premda će darovne kartice (48%) i odjeća (43%) biti najčešći pokloni ove blagdanske sezone, više od 30% blagdanske potrošnje odnosit će se na predmete koji nisu darovi.
• Kupci su u potrazi za predmetima za sebe te će 45% njih pričekati sezonske rasprodaje kako bi kupili skupe predmete za kućanstvo.
• Kupci namjeravaju ostati u svojim domovima i uživati u piću (33%) i hrani (30%).
• S obzirom na to da je pandemija bolesti COVID-19 potaknula brojne obitelji na udomljavanje kućnih ljubimaca, polovica potrošača (50%) namjerava potrošiti prosječno 90 USD na hranu i potrepštine za svoje ljubimce ove blagdanske sezone.
• Vlasnici kućnih ljubimaca kupovinu najčešće obavljaju u maloprodajnim trgovinama za kućne ljubimce (49%), potom u internetskim trgovinama (17%) i velikim lancima (15%).

“Više nego ikada prije, kupci pokušavaju naći sigurne i praktične načine kako bi nadolazeće blagdane učinili zabavnima i svečanima. Zbog toga se sve više kupaca okreće opcijama beskontaktne kupnje, kao što su dostava na kućnu adresu i preuzimanje paketa ispred kuće. Predstojeće blagdansko razdoblje sa sobom će donijeti izazove čak i za najbolje lance opskrbe i logistiku. Veliki su izgledi da će trgovci koji uspješno odrade završne pripreme za ovu sezonu biti donekle zadovoljni i svojim blagdanskim poklonima”, objašnjava Bazianec.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!