Dalić na sastanku s Ramljakom zatražila pojašnjenja oko angažiranja domaćih savjetnika

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić sastala se s izvanrednim povjerenikom za Agrokor Antom Ramljakom, od kojeg je zatražila pojašnjenja vezano uz angažiranje domaćih savjetnika kao podizvođača AlixPartnersa na projektu restrukturiranja Agrokora, priopćeno je u petak iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Kako se navodi u priopćenju, Dalić se sastala s Ramljakom i partnerom u AlixPartnersu, glavnom savjetniku za restrukturiranje Agrokora, Alastairom Beveridgeom, a na sastanku je zatražila pojašnjenja vezano uz angažiranje domaćih savjetnika kao podizvođača AlixPartnersa na projektu restrukturiranja ove sistemski značajne posrnule kompanije.

Beveridge je potpredsjednici Vlade detaljno prezentirao ono što je u zadnjih nekoliko dana i javno više puta objasnio te je ponovio da su podizvođači AlixPartnersa u Hrvatskoj angažirani u skladu s praksom kakvu na tako složenim projektima tvrtka AlixPartners ima i drugdje u svijetu.

Beveridge je u razgovoru naglasio kako su AlixPartnersu za obavljanje posla kao što je restrukturiranje Agrokora, što je najveći takav projekat u ovom trenutku u Europi, potrebni poznavanje jezika i tržišta odnosno lokalno znanje, stručnost i iskustvo rada na domaćem i međunarodnim tržištima.

Takvu ekspertizu s najboljim referencama koje uključuju prijašnji rad za Morgan Stanley, JP Morgan, Deutsche Bank i Lazard tvrtka AlixPartners je našla u savjetnicima iz tvrtki Altera Corporate Finance i Texo Management, po cijeni koja je za njihov angažman manja od cijene međunarodnih stručnjaka, rekao je u razgovoru Beverdige potpredsjednici Vlade, navodi se u priopćenju.

Ramljak je također Dalić prezentirao način odabira AlixPartnersa kao glavnog savjetnika za restrukturiranje, naglasivši da su u konkurenciji s pet drugih renomiranih međunarodnih tvrtki s relevantnim iskustvom dokazali snažne reference na međunarodnim restrukturiranjima, nepostojanje prethodnih poslovnih veza s Agrokorom i/ili njegovim glavnim vjerovnicima i ponudili najpovoljniju cijenu.

Ramljak i Beveridge su prezentirali i podršku Privremenog vjerovničkog vijeća, koje je i javno priopćilo da cijeni rad izvanredne uprave i angažiranih savjetnika, bez kojih, rekli su, taj posao ne bi bilo moguće valjano obaviti. Vjerovničko vijeće je također tom prilikom naglasilo kako je postizanje nagodbe u iznimno kratkom zakonom propisanom roku prioritet vijeća.

“Potpredsjednica Vlade Martina Dalić na sastanku je od svih savjetnika zajedno i svakog pojedinačno, bez obzira na nacionalnu pripadnost, zatražila maksimalnu profesionalnost, zalaganje i fokus isključivo na postizanje nagodbe i zaštitu radnih mjesta u Agrokoru”, zaključuje se u priopćenju.

Proteklih dana mediji su pisali da je, između ostalih, bivša tvrtka izvanrednog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka Texo Management sklopila ugovor s tvrtkom AlixPartners za savjetovanje o restrukturiranju Agrokora na temelju kojeg svakoga tjedna naplaćuje za poslove savjetovanja gotovo 250.000 kuna i to potkrepljuju fakturama.

Tvrtka Texo Management d.o.o., u kojoj je do imenovanja za povjerenika u Agrokoru radio Ante Ramljak, sklopila je s firmom AlixPartners, savjetnikom za restrukturiranje Agrokora, ugovor o savjetovanju krajem travnja 2017. godine i za svoje usluge tjedno izdaje račune u visini od oko 242.893,76 kuna, naveli su u jednom dnevnom listu.

U povodu tih medijskih objava, članovi Privremenog vjerovničkog vijeća razgovarali su i nakon toga priopćili da su fokusirani na oporavak što je moguće većeg dijela svojih tražbina te da u tom smislu cijene rad izvanredne uprave i angažiranih savjetnika, bez kojih taj posao ne bi bilo moguće valjano obaviti.

Izvanredni povjerenik Ramljak početkom studenoga lani iznio je podatak kako će troškovi više od 140 savjetnika u postupku iznositi između 58 i 69 milijuna eura, ovisno o trajanju postupka. Njegova mjesečna plaća, pak, u bruto iznosu doseže 118.940 kuna, a neto 71.395 kuna. (Hina)