Ukidanje ovog poreznog opterećenja omogućit će otvaranje 5000 radnih mjesta

Hrvatska Vlada nedavno je uputila u Sabor prijedlog Zakona kojim bi poseban porez na bezalkoholna pića ostao na visokih 40 kuna po hektolitru. Domaći proizvođači nadaju se da bi odluka danske vlade mogla biti poticaj za smanjenje posebnog poreza u Hrvatskoj

Zakonom o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića koji je Vlada početkom travnja uputila u saborsku proceduru predlaže se zadržavanje visokog posebnog poreza na proizvodnju bezalkoholnih pića koji značajno opterećuje domaću industriju.

Domaći proizvođači okupljeni u Gospodarsko interesno udruženje proizvođača pića Hrvatske (GIUPP) apeliraju na Vladu da još jednom razmotri mogućnost smanjenja ovog poreza ukazujući na činjenicu da u Europskoj uniji i u ono malo zemalja koje imaju taj vid oporezivanja dolazi do njegova ukidanja.

Danska, koja se u Europskoj uniji smatra pionirom uvođenja posebnog poreza na bezalkoholna pića, upravo je ovih dana odlučila u potpunosti ukinuti taj porez uz obrazloženje da će time uvelike pomoći otvaranju novih radnih mjesta i rastu gospodarstva.

U Danskoj očekuju da će ukidanje posebnog poreza u industriji bezalkoholnih pića vratiti oko 5000 radnih mjesta koja su izgubljena zbog negativnog utjecaja tog poreza na cijene bezalkoholnih pića u lokalnim trgovinama i odlaska Danaca u kupovinu bezalkoholnih pića u susjedne zemlje, Njemačku ili Švedsku, koje takav poseban porez nemaju.

“Posebni porezi na bezalkoholna pića su na zalasku i ukidaju ih Vlade i parlamenti diljem Europe. Nije dokazano da se tim porezima može utjecati na postizanje ciljeva iz domene javnog zdravstva, a istovremeno uništavaju radna mjesta i ekonomsku vrijednost”, komentirao je potez Danske Alain Beaumont, glavni tajnik europskog udruženja proizvođača pića UNESDA.

U Hrvatskoj, slično kao u Danskoj, postoji izražena tendencija prekogranične kupnje koja će se potpunim ukidanjem postojećih barijera za prelazak državne granice i kupnju u susjednim zemljama, bez sumnje, samo još dodatno pojačati.

Proizvodi koji su na domaćem tržištu opterećeni visokim poreznim nametima zbog kojih su skuplji nego u susjednim zemljama, kao što je to kod nas slučaj s bezalkoholnim pićima, to će osjetiti na dodatnom padu prodaje.

U GIUPP-u stoga apeliraju na Vladu i Hrvatski sabor da još jednom razmisle o smanjenju posebnog poreza na bezalkoholna pića u Hrvatskoj koji se i novim zakonskim prijedlogom želi zadržati na visokih 40 kuna po hektolitru pića.

Domaći proizvođači bezalkoholnih pića pritom, uvažavajući gospodarski trenutak koji ograničava značajnija smanjenja poreznih prihoda, apeliraju na smanjenje posebnog poreza s 40 na 30 kuna po hektolitru bezalkoholnog pića.

“Upravo potez danske vlade i njihova argumentacija koja prati ukidanje posebnog poreza na bezalkoholna pića potvrđuje ono što u sektoru uporno govorimo. Domaći proizvođači bezalkoholnih pića posluju pod visokim općim poreznim opterećenjem koje nas na zajedničkom europskom tržištu, čiji sastavni dio uskoro postajemo, čini nekonkurentnim, a onda i neodrživim. U takvoj situaciji je svako porezno rasterećenje dragocjeno, dok s druge strane zadržavanje visoke razine poreznog opterećenja izravno ugrožava sadašnju razinu proizvodnje i zaposlenosti u industriji bezalkoholnih pića. Zato se nadamo da će Vlada ipak još jednom razmotriti mogućnost smanjenja ovog poreza kako bi na taj način pomogla domaćoj industriji pića”, izjavila je Jasna Čačić, direktorica GIUPP-a.