Operativna dobit veća je za 7,1 milijun kuna u odnosu na isti period prošle godine

Mesna industrija Gavrilović objavila je danas kako je u 2012. godini ostvarila neto dobit u iznosu od 10 milijuna kuna bez jednokratnih stavki.

U priopćenju ističu kako su na ukupni rezultat poslovanja u prošloj godini značajan utjecaj imale jednokratne stavke poput gubitka imovine alocirane u Purisu po otvaranju stečaja te drugih gubitaka koji su također jednokratnog karaktera i odnose se na usklađenje vrijednosti imovine te osiguravanje otpremnina kroz program zbrinjavanja dijela zaposlenika koji je u tijeku.

Uzimajući u obzir jednokratne stavke Mesna industrija Gavrilović u 2012. godini bilježi ukupni gubitak od 55 milijuna kuna.

Lani je započet proces sveobuhvatnog restrukturiranja čiji su pozitivni rezultati bili odmah vidljivi, kažu u tvrtki, a pozitivan trend nastavlja se i u ovoj godini. U prvom kvartalu 2013. godine nastavljen je pozitivan trend rasta operativne dobiti koja je iznosila 9 milijuna kuna te je za 7,1 milijun kuna veća nego u istom lanjskom tromjesečju.

Iz Gavrilovića navode kako su zbog novih tržišnih uvjeta odnosno izlaska Hrvatske iz CEFTA-e otvorili alternativnu liniju proizvodnje u BiH, kako proizvodi s Gavrilovićevim znakom ne bi u Bosni i Hercegovini poskupjeli do čak 50 posto.

Naime, zemlje CEFTA-e najvažnije su izvozno tržište Mesne industrije Gavrilović, pri čemu se više od 50 posto izvoza plasira u Bosnu i Hercegovinu, a nepokretanje alternativne linije proizvodnje rezultiralo bi gubitkom od 20-ak milijuna kuna godišnje, što bi negativno utjecalo na daljnji razvoj i poslovanje tvrtke.

“S obzirom na trend smanjenja potrošnje na većini tržišta na kojima poslujemo, poslovni rezultat za 2012. je dobar, a ukupni rezultat je kao takav iskazan zbog gubitka iz prošlosti. Ova će godina biti godina izazova posebno ako se u obzir uzme ulazak u Europsku uniju i izlazak iz CEFTA-e. Trenutno smo usredotočeni na restrukturiranje i konsolidaciju postojećih operacija kako bi što bolje mogli odgovoriti na nadolazeće zahtjeve tržišta. Zato smo odlučili da je sada pravi trenutak da jednokratno ‘očistimo’ portfelj i bilancu kako bi stvorili dobru osnovu za čisti start u 2013. godini. Time stvaramo dobre pretpostavke za kvalitetnije upravljanje poslovanjem u narednom razdoblju, održivost radnih mjesta te povećanje efikasnosti uz smanjenje troškova poslovanja”, istaknuo je Georg Gavrilović, član Uprave Mesne industrije Gavrilović.