Davorin Profeta – CC Real

City Center one ove je godine obilježio deset godina poslovanja u Hrvatskoj. S gotovo 450 milijuna eura prometa i 20,7 milijuna posjetitelja prošla je godina bila uspješnija u odnosu na 2014. po obje navedene stavke, a u prvih 11 mjeseci ove godine bilježi se rast posjećenosti za 6 posto i prometa za gotovo 10 posto. Jasan je to pokazatelj da su najteže godine iza nas te da rastemo. Rast nije strelovit, ali je postojan, a to je najvažnije, ističe Davorin Profeta, Izvršni direktor tvrtke CC Real

Trenutno CC Real u tri zemlje upravlja sa sedam shopping centara i jednom poslovnom zgradom. Radi se o tri City Center one shopping centra u Zagrebu i Splitu, Millennium City i Wien Mitte shopping centrima u Beču, Centerom West u Grazu i MOM Park shopping centru u Budimpešti, navodi Profeta.

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Recite nam nešto o sebi i svom profesionalnom profilu. Koliko dugo ste u CC Realu te za koje ste poslovne funkcije zaduženi?
U CC Realu sam od samoga osnutka te kompanije, od 2007. godine. Prije toga bio sam zaposlen u tvrtki Gradski centar upravljanje koja je bilo preteča CC Realu.

Na početku sam radio kao asistent uprave, a brzim širenjem poslovanja prelazim na poziciju Center managera City Centera one West, da bih trenutno obnašao dužnost Izvršnog direktora zaduženog za menadžment centara.

Ta pozicija, između ostaloga, uključuje svakodnevnu brigu za uredno funkcioniranje svih shopping centara kojima CC Real upravlja – od dovođenja novih zakupnika, promjene postojećih, preko tehničkog dijela, higijene pa do praćenja financijskih pokazatelja. Naravno, sve u suradnji i koordinaciji s ostalim timovima unutar CC Reala.

Predstavite nam tvrtku CC Real. Kada je osnovana, tko su osnivači te na koje projekte je tvrtka bila fokusirana od svog osnutka?
Tvrtka CC Real osnovana je 2007., a osnivači su Wolfgang Kaufmann, Fabian Kaufmann i Sven Vorih. CC Real pruža usluge upravljanja komercijalnim nekretninama na međunarodnoj razini, stavljajući naglasak na kvalitetu i inovacije.

Primarno je fokusirana na upravljanje shopping centrima kroz projektni menadžment, projektiranje i gradnju, preuređenje i najam. Dakle, zajedno s partnerima, CC Real je bio zadužen za sve faze nastanka i “života” tri City Centera one – od vođenja projekta izgradnje (dogradnje ili renoviranja), preko iznajmljivanja prostora do upravljanja nekretninom na dnevnoj bazi, tj. kompletne brige o kratkoročnom i dugoročnom poslovanju.

Shopping centre u Austriji i Mađarskoj nismo gradili iz temelja, nego smo te nekretnine preuzeli sa zadatkom da ih pretvorimo u kvalitetnije i konkurentnije.

Koliko djelatnika ima tvrtka CC Real te koji je njihov profesionalni profil?
Trenutno CC Real ima 37 zaposlenika, a sestrinska tvrtka CC Real usluge koja pruža računovodstvenu podršku sedam zaposlenika.

Radi se o kvalitetnim ljudima, stručnjacima u svom polju – bilo da se radi o menadžmentu, financijama, dugoročnom i kratkoročnom leasingu, marketingu ili tehničkom dijelu.

U kojim sve zemljama CC Real posluje te s koliko trgovačkih centara upravljate?
Trenutno CC Real upravlja sa sedam shopping centara i jednom poslovnom zgradom u tri zemlje: radi se o tri City Center one shopping centra u Zagrebu i Splitu, Millennium City i Wien Mitte shopping centrima u Beču, Centerom West u Grazu i MOM Park shopping centru u glavnom mađarskom gradu Budimpešti.

Uz to, upravljamo i Millennium Tower poslovnim tornjem s 43.600 kvadrata poslovnih prostora u Beču.

Koliko ste dosad investirali u vaša tri trgovačka centra u Hrvatskoj? Kolika je njihova ukupna iznajmljiva površina, koliko trgovina imate u sva tri centra te koliko djelatnika radi pod krovom City Centara?
Ukupna investicija u City Center one iznosi 435 milijuna eura. Ta tri shopping centra čine najveću greenfield investiciju u Hrvatskoj na čijoj su izgradnji radile domaće tvrtke, a u kojima danas, u više od 400 trgovina i drugih prodajnih i uslužnih prostora svoju plaću zarađuje gotovo 5.000 građana.

Ukupna površina za iznajmljivanje premašuje 150.000 metara četvornih.

Trgovina na malo bilježi pozitivne pokazatelje već dvije godine. Je li se to odrazilo na razinu posjećenosti vaših centara? Koliko ste posjetitelja zabilježili u svojim trgovačkim centrima u 2015. godini te kakva su aktualna kretanja u ovoj godini kada je riječ o posjećenosti?
Prošle godine naša tri centra posjetilo je ukupno 20,7 milijuna posjetitelja, a u prvih 11 mjeseci ove godine bilježimo rast posjećenosti od 6 posto, s tim da prometi rastu još višom stopom. Posljedično, potrošačka košarica u sva tri naša centra ovu godinu, u odnosu na prošlu, je porasla.

City Center one West na zagrebačkom Jankomiru u 2016. obilježava deset godina poslovanja. Kako ste zadovoljni s ukupnim dosadašnjim poslovanjem tog centra, ali i ostala dva objekta?
Naši rezultati koje smo u proteklih 10 godina ostvarili nadmašili su naša očekivanja. City Center one West, otvoren u listopadu 2006. godine bio je prvi pravi shopping mall u Hrvatskoj i, kao i kod svih potpuno novih projekata, točnu reakciju građana nismo mogli do kraja predvidjeti.

Sretni smo što su kupci od samoga početka izvrsno reagirali te smo zbog velikog interesa, kako kupaca, tako i zakupaca, taj centar proširili 2009. godine.

Vidjeli smo izvrsnu priliku i prostor na tržištu u Splitu pa već krajem 2010. godine otvaramo City Center one na istoku toga grada koji se brzo razvio u regionalno šoping središte koje, osim posjetitelja iz cijele Dalmacije, bilježi veliki broj kupaca iz susjedne Bosne i Hercegovine te oko milijun turista godišnje iz cijeloga svijeta.

Unatoč gospodarskoj krizi, otvorenjem City Centera one East na zagrebačkom Žitnjaku u proljeće 2012., oživjeli smo istok glavnoga grada u kojem je gustoća šoping ponude bila najmanja.

Po čemu je koncept City Center one specifičan? Što vas izdvaja u odnosu na konkurentske trgovačke centre?
Na ovo pitanje najbolje bi mogli odgovoriti naši posjetitelji koji su nam već cijelo desetljeće vjerni. Rekao bih da se radi o izvrsnom miksu trgovina, dobro pogođenim dodatnim uslugama koje smo osigurali u svim centrima, logičnom i dobro organiziranom parkingu koji je besplatan, posebnom brigom o obiteljima i djeci, ugodnoj atmosferi koja se osjeti na svakom koraku te atraktivnim i vrlo uspješnim marketinškim akcijama.

Ono što nas možda izdvaja u odnosu na druge shopping centre je dodatna emocija koju svi u timu imamo i nastojimo prenijeti u naše svakodnevno poslovanje te posjetiteljima uvijek ponuditi nešto dodatno, posebno i jedinstveno. S obzirom na rezultate, u tome i uspijevamo.

Koliko je iznosio promet svakog od centara u 2015. godini? Jeste li ostvarili poraste u financijskom pogledu u odnosu na 2014. te imate li preliminarne podatke o kretanjima prometa za 2016. godinu?
U Hrvatskoj je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u listopadu potrošnja porasla 5,3 posto na godišnjoj razini, što je najveći rast u posljednjih devet godina.

Potrošnja raste već 26 mjeseci zaredom – to su podaci koji nas vesele i koje mi svojim brojkama možemo potvrditi.

Godinu 2015. naša tri centra završila su s ukupno ostvarenim prometom od gotovo 450 milijuna eura koje je ostvarilo nešto više od 20 milijuna posjetitelja.

Ta godina u odnosu na 2014. je bila uspješnija što se tiče obje navedene stavke, i prometa i posjećenosti, a sudeći prema rezultatima u prvih 11 mjeseci ove godine, rast se nastavlja.

Kao što sam ranije spomenuo, posjećenost je ove godine viša za 6 posto, dok su prometi uvećani gotovo za 10%. Jasan je to pokazatelj da su najteže godine iza nas te da rastemo. Rast nije strelovit, ali je postojan, a to je najvažnije.

Hrvatsko je tržište podosta zasićeno s kvadratima trgovačkih centara. Prije desetak godina svjedočili smo intenzivnoj gradnji novih objekata da bi to ipak znatno jenjalo zadnjih nekoliko godina. Kakvo je vaše mišljenje o trenutnom stanju tržišta odnosno ima li mjesta novim objektima i kakvi bi oni trebali biti?
Mišljenja sam da za potpuno novim shopping centrima s velikim kvadraturama u velikim gradovima nema potrebe.

Mjesta na tržištu ima za manje shopping centre u manjim gradskim sredinama, kako bi se tim kupcima omogućilo da za svakodnevni šoping ne moraju putovati u veće gradove. Ako se pozitivni trendovi u gospodarstvu nastave, takvi projekti će imati smisla.

Shodno tome, planira li CC Real ići u nove investicije u Hrvatskoj?
Ono o čemu mi razmišljamo jest proširenje naših postojećih centara, s obzirom da interes za to, i kod posjetitelja i kod partnera, postoji. Bliža budućnost sigurno ne donosi investiranje i gradnju potpuno novog shopping centra, a dugoročno – vrijeme će pokazati.

Jeste li u 2016. širili ponudu svojih trgovačkih centara? Koje nove zakupce imate te što biste izdvojili od ostalih važnih događanja za poslovanje City Centera one u godini koja je na izmaku?
Kao i svaka prethodna, i 2016. godina je bilo iznimno aktivna u sva tri naša centra. Kompletirali smo ponudu, popunili kvadrate, uveli nove usluge, doveli više novih imena koja ili nisu bila prisutna na domaćem tržištu ili nisu postojala kao monostore.

Radi se o poznatim brendovima koje su naši posjetitelji željno iščekivali, a to su, između ostalih, Armani Exchange, Superdry, Esprit i Only.

Deseti rođendan smo proslavili u listopadu uz 350.000 posjetitelja tog vikenda, osvojili smo peti put zaredom Best Buy Award za shopping centar s najboljim omjerom cijene i kvalitete te smo četvrti put proglašeni Superbrandom.

U proljeće sljedeće godine u naš City Center one West dolazi grupacija Inditex sa svojih pet najjačih brendova te smo već u procesu pripremanja prostora za njih.

Predbožićna sezona je u punom jeku. Kakvu potrošnju očekujete te što možete najaviti kao posebne pogodnosti za kupce tijekom prosinca i siječnja?
Prošle godine je naša tri centra u prosincu posjetilo više od 2 milijuna posjetitelja koji su potrošili više od 50 milijuna eura, a ove godine, s obzirom na pozitivan trend, očekujemo povećanje obje brojke od otprilike 10 posto.

Kako je prosinac najaktivniji šoping mjesec, prate ga i brojne pogodnosti, usluge i događanja za posjetitelje: uz redovnu Žutu srijedu planiramo i posebno izdanje ovog uspješnog i međunarodno priznatog projekta kroz predblagdansku Žutu srijedu 21. prosinca; svi kupci mogu sve do stare godine iskoristiti uslugu besplatnog umatanja i dekoriranja poklona; u zagrebačkim centrima posjetitelji za tri kune mogu poslati božićnu čestitku, a sav prihod smo namijenili udruzi Kap dobrote patera Cveka; vikendom smo radno vrijeme produžili do 22 sata kako bi posjetitelji imali više vremena za blagdanski šoping, a za djecu smo pripremili posebne blagdanske aktivnosti i radionice. Krajem mjeseca kreće zimsko sezonsko sniženje koje se nastavlja i kroz siječanj.