Pomak britanskog potrošača na zdrav način života učinio je da svježe voće oznake “Free from” postanu najbrže rastući proizvodi u 2016. godini, istražila je Nielsenova godišnja analiza prodaje supermarketa.

“Narod sve više brine o prehrani i zdravlju – četiri od deset Britanaca aktivno izbjegava određene sastojke u hrani i piću što se reflektira i na njihov izbor “free from” svježeg voća koje postaje najbrža rastuća kategorija”, istaknuo je Mike Watkins, iz Nielsena UK.

Britanski potrošači će ove godine potrošiti dodatnih 175.6 milijuna funti na svježe voće u odnosu na 2015. godinu. Avokado je najpopularniji, a Britanci troše 50 milijuna funti više na zeleno voće, što ga čini najbrže rastućim proizvodom u sektoru hrane i pića u 2016. godini.

Prodaja proizvoda oznake “free from” kao primjerice bezglutenskih proizvoda, porasla je za 18,9%. Kategorija sada vrijedi 772,2 milijuna funti godišnje, te ju to čini većom od kategorije instant kave.

Watkins je istaknuo da trgovci sada ovoj kategoriji daju veći prostor na policama zbog povećanog rasta brige o zdravom životu i zdravlju općenito.

Mliječni brend Alpro je najpopularniji s godišnjom prodajom od 151,9 milijuna funti, nakon njega slijedi Lactofree za one koje ne podnose laktozu (49,2 milijuna funti) te brend Nakd (36,4 milijuna funti).

Što se tiče ostalih kategorija, pjenušci i flaširana voda također bilježe rast u 2016. godini u odnosu na prethodnu, 2015. godinu. (ESM)