Ikea je u srijedu objavila rezultate poslovanja za 2014. koju pokazuju da je dobit ostala na razini iz 2013., zbog nižih cijena i bonusa zaposlenicima

Švedski lanac trgovina namještajem Ikea izvijestio je u srijedu da je u prošloj financijskoj godini ostvario dobit na razini godine ranije, budući da su utjecaj povećane prodaje na svim tržištima neutralizirali bonusi zaposlenima i niže cijene.

U fiskalnoj godini koja je završila u kolovozu 2014. kompanija je ostvarila neto dobit od 3,3 milijarde eura. Prihodi su porasli 5,9 posto, na 28,7 milijardi eura.

“Grupa IKEA povećala je udio na gotovo svim tržištima a nastupila je i u novoj zemlji – Hrvatskoj”, navodi se u priopćenju.

Kao najveća tržišta izdvajaju Njemačku, SAD, Francusku, Rusiju i Veliku Britaniju. Najsnažniji su rast prodaje zabilježili su Kini, Rusiji i Mađarskoj. Kao značajan pokretač potražnje spominju proces urbanizacije i jačanje srednje klase u Kini.

“Prilike na tržištu dodatno su se poboljšale, pri čemu je snažan rezultat zabilježen u Kini i u Sjevernoj Americi, dok Europa bilježi uzlazni trend”, navodi se u priopćenju.

“Posebno je pozitivan znak rast u većini zemalja južne Europe”, naglašava izvršni direktor Peter Agnefjall.

U Ikei potvrđuju da do 2020. planiraju povećati prihode na 50 milijardi eura.

Internetski servis Ikea.com zabilježio je preko 1,5 milijardi posjeta i dostupan je na 13 od ukupno 27 Ikeinih tržišta. (banka.hr / Hina)