Razvoj zaposlenika kroz motivaciju i edukaciju

Projekt Razvoj potencijala predstavlja komparativnu prednost ne samo za Lidl u Hrvatskoj već i za cijelu našu grupaciju, ističe voditeljica projekata ljudskih resursa Lidla, Milena Milardović

Trgovački lanac Lidl pokrenuo je lani u Hrvatskoj projekt Razvoj potencijala putem kojega vrše individualna usavršavanja i edukacije svih svojih voditelja trgovina u zemlji. Inače, ovo usavršavanje dio je međunarodnog programa njemačkog trgovca kojim će voditelji trgovina Lidla u Hrvatskoj uz potpisivanje novih ugovora dobiti veću odgovornost, atraktivnije plaće i službene automobile. Tim povodom razgovarali smo s voditeljicom projekata ljudskih resursa Lidla Hrvatska, Milenom Milardović.

Možete li nam reći koliko je za Lidl važno ulaganje u razvoj zaposlenika, odnosno njihovo zadovoljstvo i obrazovanje?
Lidl je već četvrtu godinu za redom nagrađen certifikatom Poslodavac Partner upravo zbog prepoznavanja važnosti ulaganja u zaposlenike i zbog posvećenosti kvalitetnom upravljanju zaposlenicima.

Osim što već dugi niz godina radimo na razvoju zaposlenika kroz sustav internih i vanjskih edukacija, veliku pažnju dajemo prepoznavanju i razvijanju potencijala kod naših zaposlenika.

Izvanredni rezultati, motivacija te ponašanje u skladu s našim načelima ne prolaze nezapaženo te nije rijetkost da naši zaposlenici u trgovinama u kratkom roku napreduju do voditelja trgovine, regionalnog voditelja ili u neki drugi odjel u tvrtki.

Projekt Razvoj potencijala samo je potvrda naše posvećenosti razvoju zaposlenika. Budući da nam je kupac na prvom mjestu, svjesni smo da to možemo postići samo kroz motivirane i educirane zaposlenike. Naše zaposlenike dodatno educiramo i podržavamo u svakom novom poslovnom izazovu s kojim se susreću.

Uza sve, mi slušamo naše zaposlenike. U suradnji s vanjskom konzultantskom kućom, redovito provodimo istraživanje zadovoljstva zaposlenika.

Zadaća ljudskih resursa je implementirati potrebna unaprjeđenja na razini tvrtke, a zadaća svakog rukovoditelja je zajedno sa svojim timom definirati konkretne aktivnosti koje će povećati zadovoljstvo zaposlenika.

S obzirom da je projekt Razvoj potencijala međunarodnog karaktera, kada je pokrenut i kakvi su dosadašnji rezultati ovoga projekta na tržištima gdje je ranije započeo?
Zahtjevi u maloprodaji prehrambenih proizvoda proteklih su se godina enormno povećali. Iz tog razloga, projekt Razvoj potencijala pokrenut je još 2013. godine u Njemačkoj.

Mi u Hrvatskoj smo u ožujku 2014. počeli s pripremama, ali smo zajedno s drugim državama od početka dio tog projekta. Međusobno smo u kontaktu te često izmjenjujemo iskustva i dobre prakse.

Jako smo zadovoljni s dosadašnjim rezultatima ovog projekta u drugim zemljama koje su krenule prije nas, budući da su povratne informacije redom pozitivne.

Smatramo da smo pravovremeno počeli s ovakvom inicijativom, koja ne samo za Lidl Hrvatska već za cijelu našu grupaciju dugoročno predstavlja komparativnu prednost.

Koliko ukupno zaposlenika ima Lidl Hrvatska te koliko voditelja trgovina sudjeluje u ovom edukativnom projektu?
Lidl Hrvatska ima oko 1.700 zaposlenika, a svih 86 voditelja trgovina sudjeluje u ovom važnom projektu.

Na koji način se provode edukacije te od čega se sastoje?
Na temelju jakih strana i područja za razvoj, voditelj trgovine i njegov nadređeni definiraju individualni razvojni plan.

Naglasak je na individualiziranom pristupu u sklopu kojeg se za svakog zaposlenika ponaosob definiraju specifične razvojne mjere koje će najbolje doprinijeti njegovom razvoju.

Ovisno o potrebama, individualni razvojni plan može sadržavati interne treninge koje provode stručnjaci iz pojedinog poslovnog područja, vanjske treninge osobnih kompetencija koje organiziramo s našim trening partnerima, coaching i mentorima od strane nadređene osobe ili razmjenu iskustava s drugim kolegama i slično.

Period razvoja naših voditelja trajat će otprilike godinu dana, a u svakoj će ih fazi razvoja pratiti i podržavati njihove nadređene osobe i ljudski resursi.

Što je krajnji cilj ovoga usavršavanja i educiranja voditelja trgovina? Koji su benefiti za zaposlenike uključene u ovaj projekt?
Naš cilj je u konačnici osnaživanje i dodatno usavršavanje zaposlenika za stalno rastuće zahtjeve tržišta te priprema za preuzimanje odgovornijih rukovoditeljskih zadataka. Želimo da svaki naš voditelj trgovine bude prepoznat kao visoki potencijal koji je sposoban nositi se s novim zahtjevima i izazovima.

Voditelji trgovina preuzimaju više odgovornosti i zadataka, ali uz to dobivaju i novi ugovor o radu s atraktivnijom plaćom te službeno vozilo koje mogu koristiti i u privatne svrhe.

Mi vjerujemo da naše zaposlenike, uz atraktivniji kompenzacijski paket poput više plaće i automobila, dugoročno motivira i povjerena im odgovornost za cjelokupno poslovanje njihove trgovine te činjenica da svojim radom uvelike doprinose uspjehu naše kompanije.

U kojoj mjeri vaši zaposlenici prihvaćaju ovakve projekte usmjerene na usavršavanje njihovih znanja i vještina?
Zaposlenici Lidl Hrvatska žele se razvijati i rado pohađaju edukacije. Svaki novi zaposlenik prolazi kroz strukturirani program uvodnog školovanja koji obuhvaća sva znanja, stručne i osobne vještine te informacije potrebne da bi obavljao svoj posao.

Jednom godišnje zaposlenici u sklopu godišnjeg razgovora s nadređenom osobom razgovaraju o stupnju razvijenosti svojih kompetencija te definiraju područja za daljnji razvoj.

Prošle smo godine uveli i katalog edukacija, koji nudi niz stručnih i “soft skills” treninga za sve zaposlenike. Broj prijava je veći od očekivanog, što pokazuje motivaciju naših zaposlenika za edukacijom i kontinuiranim usavršavanjem.

Osim što radimo na individualnom razvoju, provodimo i ciljane edukacije usmjerene na cjelokupne odjele. Projekt Razvoj potencijala predstavlja najveću razvojnu mjeru u povijesti tvrtke, a naši zaposlenici su to prepoznali, stoga ne čude samo pozitivni komentari koje od njih dobivamo. S veseljem ćemo pratiti njihov razvoj.

Što je s onim voditeljima trgovine koji ne prođu uspješno ovo usavršavanje?
Svaki voditelj trgovine zajedno s nadređenim definira svoj individualni razvojni plan. Ukoliko se pokaže potreba za daljnjim razvojem, zaposlenik se ne treba bojati nikakvih negativnih posljedica.

Upravo suprotno: Lidl će i dalje razvijati svakog svojeg voditelja. Naša želja i zadatak su usavršiti i osnažiti sve voditelje da budu spremni preuzeti novu ulogu i odgovarajuće odgovornosti.

Koliko je ovaj projekt vrijedan, odnosno kolika ulaganja iziskuje?
S obzirom na važnost i sveobuhvatnost ovog projekta, Lidl Hrvatska će investirati značajne napore i resurse u njegovo provođenje. Međutim, budući da je projekt u fazi provođenja, teško je govoriti o konkretnim iznosima.