Dokazana kvaliteta za rajčicu iz Belja i luk iz Lipovca

Belje je oznaku dobilo za domaću rajčicu Belje, a PIK Vinkovci za domaći luk pod brendom Lipovac, a obje kompanije su dugogodišnji proizvođači ovih kultura kojima kontinuirano opskrbljuju domaće tržište

Dvije tvrtke iz Fortenova grupe, Belje plus i PIK Vinkovci, su među prvim proizvođačima povrća koji su zadovoljili kriterije i za svoje proizvode dobili oznaku Dokazana kvaliteta Hrvatska Ministarstva poljoprivrede. Belje je oznaku dobilo za domaću rajčicu Belje, a PIK Vinkovci za domaći luk pod brendom Lipovac, a obje kompanije su dugogodišnji proizvođači ovih kultura kojima kontinuirano opskrbljuju domaće tržište.

Dokazana kvaliteta Hrvatska je novi nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda kojim Ministarstvo poljoprivrede domaćim proizvođačima omogućuje bolju prepoznatljivost i promidžbu domaćih visoko kvalitetnih proizvoda s posebnim karakteristikama. Domaća proizvodnja povrća, pak, iznimno je važan segment hrvatske poljoprivrede posebno zbog visoke kvalitete proizvoda, ali i činjenice da ju je važno dodatno proširiti i unaprijediti kako bi osigurala zadovoljavanje domaćih potreba.

Rajčica iz Belja i luk iz Lipovca osim visoke kvalitete imaju sljedivost od polja odnosno staklenika do hrvatskih potrošača, do kojih dolaze u vrlo kratkom roku.

U Belju se domaća rajčica proizvodi u stakleniku površine 4,5 hektara u kojem se godišnje proizvede oko 2.700 tona različitih vrsta rajčica koje odmah nakon branja idu u distribuciju. Staklenik je dio poljoprivrednog kompleksa Mitrovac koji čine i farma mliječnih krava s 2.000 grla i bioplinsko postrojenje od 2 MW pa cijeli kompleks predstavlja uspješnu sinergiju napredne stočarske proizvodnje, obnovljivih izvora energije i proizvodnje povrća. Staklenik je specijaliziran za hidroponski uzgoj rajčice, a sve poslove oko njege i berbe biljaka ručno obavlja pedesetak zaposlenih.

“Među prvim smo proizvođačima koji su dobili ovu oznaku zbog visoke kvalitete rajčica koje uzgajamo koristeći biološku zaštitu. Rajčice se u našem stakleniku beru u punoj zrelosti i isti dan kad su ubrane idu u distribuciju prema prodajnim centrima što znači da ih potrošači mogu kupiti već sljedećeg dana. To je velika prednost naše proizvodnje i zato su naše rajčice tako ukusne, od prve berbe početkom travnja do zadnje berbe krajem studenog”, ističe Robert Marković, rukovoditelj staklenika posebne karakteristike beljskih rajčica.

Ivan Pažin, rukovoditelj PC Voće i povrće u PIK-u Vinkovci kaže, pak, kako oznaka Dokazana kvaliteta Hrvatska predstavlja daljnji korak u afirmaciji domaće proizvodnje povrća, a posebno luka kojeg Hrvatska ne proizvede ni trećinu svojih potreba i koji se iz godine u godinu sve više uvozi. “Mi godišnje na tržište plasiramo oko 4.000 tona domaćeg luka, a za cjelogodišnju proizvodnju i plasman ključni su nam kapaciteti skladišta i distributivnog centra Lipovac u kojem je zaposleno tridesetak kolega. Kvaliteta domaćeg luka je neusporedivo bolja od svega onog što dolazi iz uvoza, jer se u tim zemljama koriste drugačija zaštitna sredstva u proizvodnji”, kaže Pažin.

Ozimi i proljetni luk se u PIK-u Vinkovci sije na više od 150 ha hektara navodnjavanih površina u Vukovarsko-srijemskoj županiji, dok je skladište PIK-a Vinkovci u Lipovcu najveće skladište luka u Hrvatskoj u kojem se tijekom cijele godine pakiraju i otpremaju srebrenac, crveni i ljubičasti luk.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakIvan Belić novi član Uprave tvrtke Notch
Sljedeći članakDanski logistički div očekuje pad potražnje za prijevozom tereta u 2022.