U pola godine od osnivanja Zajednice za društveno odgovorno poslovanje učinjeni su prvi koraci u ambicioznim planovima za njen rad, rekla je Marija Šćulac Domac, direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša Hrvatske gospodarske komore na drugoj sjednici Zajednice. “Moj je cilj da društveno odgovorno poslovanje i održivi razvoj postanu jedna od strateških odrednica Hrvatske gospodarske komore jednako kao digitalizacija, digitalna transformacija i internacionalizacija poslovanja hrvatskih poduzeća. Spremni smo raditi na tome i očekujemo suradnju sa svim članovima Zajednice”, ističe Marija Šćulac Domac.

Andreja Pavlović, predsjednica Zajednice za društveno odgovorno poslovanje, u prezentaciji o radu od osnutka Zajednici naglasila je kako je fokus bio na Indeksu društveno odgovornog poslovanja, a osnovan je i Upravni odbor Indeksa u kojeg su uključena i tijela javne vlasti. “Osnovano je Nacionalno vijeće za održivi razvoj čiji rad koordinira ministarstvo vanjskih poslova. Suradnjom s Nacionalnim vijećem ukazujemo na važnost angažmana tijela vlasti u radu na društveno odgovornom poslovanju i održivom radu. Kroz novoosnovane radne skupine unutar Zajednice koje su namijenjene suradnji s akademskim sektorom, financijskom i nefinancijskom izvještavanju, provedbi Indeksa DOP-a, suradnji s tijelima javne vlasti i skupini za izradu ciljeva održivog razvoja, želimo biti efikasniji i od veće koristi članicama Zajednice”, ističe Andreja Pavlović.

Na sjednici je članicama Zajednice o izazovima i koristima mjerenja društvenog utjecaja govorila Tamara Puhovski vlasnica konzultantske tvrtke ProPuh. “Društveni utjecaj je važan jer vrijednost proizvoda se povećava njegovim pozitivnim utjecajem. Kada se u njega uključe financijaši, a upravo u to ulaze, jasno nam je da i oni pokazuju kako je on u suvremenom svijetu važan. Društvena inovacija postaje popularna kada se pojavljuje kriza u društvu, i ona predstavlja jednu od supermoći, i mijenja stanje u društvu. Mjerenjem tog utjecaja shvaćamo koliko smo napredovali”, ističe Tamara Puhovski.

Zajednica je provela i anketu među svojim članovima kojom se željelo usuglasiti programa rada za iduću godinu prema kojoj je najviše članova u Zajednici mogućnost razmjene iskustava u dobrih praksi i njihova primjena. Ispitanici ističu kako je se zajednica u idućoj godini treba baviti najviše treba baviti ciljevima održivog razvoja.

Na sjednici je najavljeno kako će se u ožujku iduće godine u Zagrebu u okviru aktivnosti predsjedanja Hrvatske Europskom unijom održati konferencija radnog naziva Podržimo održivo 2020. – ciljevi održivog razvoja u službi boljeg života građana Europske unije na kojoj će se govoriti o podržavanju održivog razvoja. Na njoj će se govoriti o ulozi poslovne i akademske zajednice, komunikacijskih stručnjaka kao i donositelja odluka u održivom razvoju.