Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otvorio je u petak u opatijskom Grand Hotelu 4 opatijska cvijeta manifestaciju Doručak s hrvatskih farmi, na kojoj je ponuđen doručak od domaćih proizvoda i predstavljen sustav dobrovoljnog označavanja stočarskih proizvoda

Doručak hrvatskih farmi je manifestacija kojom se promoviraju domaći proizvodi s hrvatskih farmi, koji su već u trgovinama i nose jednu od oznaka kvalitete, a obilazi sve županije. Na doručku u Opatiji posluženi su tradicionalni domaći proizvodi s oznakama Mlijeko hrvatskih farmi, Meso hrvatskih farmi, Med iz lijepe naše, Jaja hrvatskih farmi i Kruh hrvatskih polja te proizvodi karakteristični za Primorsko-goransku županiju.

Ministar Tolušić rekao je da je doručak najbitniji obrok i da bi trebao biti najzdraviji te da će, budemo li jeli proizvode koji su kao izloženi, on takav i biti. Naglasio je da je riječ o proizvodima koji su apsolutno zdravstveno i kvalitetno ispravni, da se zna s koje farme su došli, kada su pakirani, odnosno da svaki komad mesa, jaje, kruh ili drugo imaju svoju sljedivost.

Dodao je da osobno jamči za sve izložene proizvode, njihovu kvalitetu i zdravstvenu ispravnost. Govoreći o tome jesu li hrvatski proizvodi skuplji ili jeftiniji, rekao je da oni jednako koštaju kao i drugi, da osobno nema ništa protiv uvoza, ali je protiv da Hrvati jedu lošije ili nekvalitetnije.

Tolušić je kazao da se Doručak s hrvatskih farmi održava redovito u županijskim središtima, ali da je u Opatiji napravljena iznimka, jer Doručak s hrvatskih farmi trebaju prepoznati hotelijeri, kako bi se doprinosilo razvoju turizma, očuvala radna mjesta i razvijala hrvatska poljoprivreda.

“Budemo li pametni, prepoznamo li i zavolimo svoje, hrvatska poljoprivreda, gospodarstvo i turizam ići će u još boljem smjeru. Zato svaki puta kada dođete u trgovinu uzmite proizvod, pogledajte deklaraciju i tamo gdje piše “hrvatsko”, to kupite, jer tako promovirate svoje, a kupujete najkvalitetnije,” zaključio je Tolušić.

Ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barač predstavio je oznake proizvoda koji su ponuđeni na doručku, naglasivši da je cilj dobrovoljnog sustava označavanja informirati potrošače o podrijetlu proizvoda, s ciljem zaštite domaće proizvodnje, odnosno ukazati na sve blagodati domaćih proizvoda dokazivanjem sljedivosti i njihove kvalitete.

Nakon Doručka s hrvatskih farmi Tolušić se u Obrtničkoj komori Primorsko-goranske županije sastao s ribarima s kojima razgovara o aktualanim problemima u ribarstvu. (Hina)