pipi-boce-dalmacijavino-midiDržava je na Skupštini vjerovnika “Dalmacijavina u stečaju”, održanoj u petak na Trgovačkom sudu Splitu, spriječila donošenje odluke o gašenju strojeva u tvornici pića na splitskim Stinicama s 30. studenim i zatvaranju maloprodajnih trgovina 15. siječnja 2016. godine, a time i otkaze za 290 radnika.

Naime, Jurica Jurač, zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu, rekao je da se odluka o obustavi poslovanja “Dalmacijavina u stečaju” može donijeti tek nakon što se vidi hoće li tvrtka “Oštrc”, koja je jedina dala ponudu za kupnju nekretnina, nasada i brendova posrnule firme, do 16. studenog uplatiti 69,5 milijuna kuna koliko iznosi razlika između kupoprodajne cijena i ranije uplaćenih milijun kuna jamčevine.

Od stečajnog upravitelja Perice Mitrovića je zatražio izvješće kolika bi šteta mogla nastala na imovini, posebno u vinogradima u Drnišu i na Hvaru, te koji bi bili daljnji troškovi stečajnog postupka, u slučaju da se obustavi poslovanje, a da tvrtka “Oštrc” ne uplati kupovninu, piše Slobodna Dalmacija.

“Ti podaci se trebaju detaljizirati i analizirati da bismo mogli donijeti pravu odluku o daljnjem tijeku ovog stečajnog postupka. Osim tog tehničkog dijela, drugi razlog zbog kojeg danas ne bi trebali pristati na glasanje za donošenje odluke o obustavi poslovanja je činjenica da ponuditelj do danas nije uplatio kupovinu, a ta obveza mu ističe 16. studenog. Gdje smo ako danas prihvatimo prijedlog o prestanu djelatnosti i on ne uplati novac?! Tada bi nastala prava strka i rusvaj. Ne mogu se tako donositi odluke, pa poslije reći da smo se šalili” kazao je Jurač.

Mitrović je pojasnio da je potrebno donijeti odluke koja će omogućiti primopredaju nekretnina i brendova novom vlasniku nakon što uplati novac. Skupštini vjerovnika je podnio izvješće – Dvije godine prije otvaranja stečaja nije bilo proizvodnje.

Stečaj je otvoren 2012. godine, a 452 radnika su dobili otkaze i pravo na otpremninu. Radnička potraživanja iznose 70,5 milijuna kuna, a ostalih vjerovnika 1,06 milijardi kuna. U stečaju smo ponovo zaposlili oko 220 radnika, a pozajmicom od tri milijuna kuna smo obnovili vinograde, te smo pokrenuli proizvodnju.

“Uzimali smo i do 120 sezonaca radi uređenja vinograda i branja grožđa. Preko računa “Dalmacijavina u stečaju” je prošlo 140 milijuna kuna. Državi smo uplatili 28 milijuna kuna, 50 milijuna smo isplatili za plaće, a još 102 milijuna dobavljačima. Napunili smo 17 milijuna boca pića, od čega deset milijuna boca Pipija. Imamo i probleme. Dva naša stečajna suca su se razboljela i imali smo žalbu države na rješenje o dosudi imovine, pa se stečaj produžio na gotovo tri i pol godine. Nije bilo realno očekivati da toliko dugo u stečaju možemo pozitivno poslovati. Imamo 30 milijuna kuna duga. Taj minus smo mogli pokriti tako da plaće radnika svedem na minimalac, ali to nisam želio učiniti. No, treba znati da nismo poslovali, u stečaju bi svejedno nastao dug od 25 milijuna kuna jer bi imali troškove čuvanja imovine i komunalija”, rekao je upravitelj Mitrović.

“Prijedlog Državnog odvjetništva je logičan. Ovaj gubitak od 30 milijuna kuna ni izbliza ne bi bio toliki da nije bilo žalbe Odvjetništva na rješenje o dosudi zbog koje se ovaj stečajni postupak neopravdano odužio za deset mjeseci”, kazao je Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske radničke udruge sindikata. (SEEbiz.eu/Slobodna Dalmacija)