26.9 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 11:57
Tržišne komunikacijeDOPDS Smith zamijenio više od milijardu komada plastike

DS Smith zamijenio više od milijardu komada plastike

Svakodnevni plastični artikli koji su zamijenjeni s polica supermarketa uključuju ambalažu za voće i povrće, plastične nosače i termoskupljajuću foliju u koju se najčešće pakiraju bezalkoholna pića

Pokrenut 2020. godine, kao dio strategije održivosti “Za Sadašnjost i Budućnost”, program zamjene plastike omogućio je kompaniji DS Smith da zamijeni svakodnevnu plastičnu ambalažu s polica supermarketa održivijm ambalažnim rješenjima. U suradnji s nekim od najpoznatijih FMCG brendova, DS Smith je zamijenio više od jedne milijarde komada plastike, čak 16 mjeseci prije postavljenog cilja za 2025. godinu, objavljeno je iz kompanije.

Ovo je ključna prekretnica održivosti za jednog od vodećih međunarodnih dobavljača održivijih ambalažnih rješenja. Do svibnja 2024. godine, DS Smith je zamijenio preko 1,2 milijarde komada plastike na svojim međunarodnim tržištima, premašivši time cilj 16 mjeseci prije postavljenog roka.

Cilj kompanije odnosio se na bilo koju primarnu ili sekundarnu plastičnu ambalažu koja je sada smanjena ili potpuno uklonjena iz ambalaže kupaca kao direktan rezultat DS Smithovog rješenja. Svakodnevni plastični artikli koji su zamijenjeni s polica supermarketa uključuju ambalažu za voće i povrće, plastične nosače i termoskupljajuću foliju u koju se najčešće pakiraju bezalkoholna pića.

Ovaj cilj obuhvaća sve tvornice DS Smith-a u dvadeset i sedam zemalja diljem Europe i Sjeverne Amerike, koje su radile na dizajniranju ambalaže eliminirajući otpad te održavajući materijale u dužoj upotrebi. DS Smith Hrvatska sudjelovala je u ovom postignuću, zamijenivši više od 16 milijuna komada plastike alternativnim rješenjima na bazi papira.

Kako potražnja potrošača za zamjenom plastike nastavlja rasti u cijeloj istočnoj Europi, kompanija je gotovo udvostručila godišnju količinu zamijenjenih komada plastike, otkad je cilj postavljen 2020. godine.

Temeljni dio procesa dizajniranja ambalaže u DS Smithu su principi i matrica kružnog dizajna, koji su razvijeni u partnerstvu sa Ellen MacArthur Fondacijom, te su ključni za ispunjavanje cilja zamjene plastike. Svaki od DS Smithovih 800 dizajnera prošao je obuku o principima kružnog dizajna, te je u stanju procijeniti održivost ambalažnih rješenja prema određenim indikatorima, kao što su udio recikliranog sadržaja i reciklabilnost, indikativne procijenjene emisije CO2, ekološka prihvatljivost i mogućnost ponovne upotrebe. DS Smith je prvi u industriji implementirao matricu kružnog dizajna u brojnim segmentima, uključujući maloprodajnu robu, hranu i piće, automobilske dijelove i industrijske uređaje.

Svaka plastika, bilo iz primarne ili sekundarne ambalaže kupca, koja je sada smanjena u u obujmu ili potpuno uklonjena iz postojeće ambalaže kupca kao izravna posljedica DS Smithovog ambalažnog rješenja za “zamjenu plastike”, uzima se u obzir u sklopu ovog cilja. Plastika uključuje, ali se ne ograničava na: HDPE, LDPE, LLDPE, PA (najlon), PE-maleic anhidrid, PET, PP, PP orijentiran PS, PU, PVC, pjene (npr. EPE, EPS, EPU) i laminate.

Povećanje od 91% godišnje količine zamijenjene plastike u istočnoeuropskoj regiji, uspoređujući fiskalnu godinu 2020/21. s fiskalnom godinom 2023/24.

“Kada smo 2020. godine pokrenuli našu strategiju održivosti “Za Sadašnjost i Budućnost”, željeli smo uključiti ciljeve koji će dovesti do ekoloških promjena, kako unutar DS Smitha, tako i šire. Inoviranjem pomažemo našim kupcima da zamijene ili smanje plastiku, odgovaramo na društvene zahtjeve za smanjenjem onečišćenja plastikom, te razvijamo naše partnerske odnose s kupcima. Ambalaža igra ključnu ulogu u opskrbnim lancima te može imati pozitivan utjecaj na postizanje ciljeva održivosti naših kupaca, pridonoseći time našim zajednicama i održivoj budućnosti. Stoga, nastojimo podržati domaće i međunarodne tvrtke, kao i zajednicu svojim održivim ambalažnim rješenjima”, izjavila je Ana Soldo, Subregionalna izvršna direktorica DS Smith Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Srbije te Sjeverne Makedonije.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

Stanić za kontrolni paket Bihaćke pivovare izdvojio nešto više od pola milijuna eura

Sukladno realiziranoj cijeni kompletna vrijednost Bihaćke pivovare je nešto manje od 2 milijuna KM Svjetlan Stanić preuzeo je nešto više od 50 posto dionica Bihaćke...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...