Dukat ostvario neto dobit od 17,7 milijuna kuna

Dukat je u prvom polugodištu ostvario neto dobit od 17,7 milijuna kuna, što je pad za 21,1 milijun kuna u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuju podaci iz financijskog izvješća tvrtke.

Operativna dobit (EBIT) je u navedenom razdoblju iznosila 4 milijuna kuna i veća je za 700 tisuća kuna, pokazuje izvješće Dukata, objavljeno u petak.

Poslovni su prihodi Dukata u prvih šest mjeseci iznosili 794,6 milijuna kuna i veći su za 6,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Rast bilježe i prihodi od prodaje, za 6,2 posto, na 790,6 milijuna kuna.

Pritom su prihodi od prodaje na domaćem tržištu, koji čine 84,8 posto ukupnih prihoda od prodaje, povećani za 6,9 posto, na 670,6 milijuna kuna. Prihodi od prodaje na međunarodnim tržištima, koji čine 15,2 posto ukupnih prihoda od prodaje, povećani su za 2,8 posto, na 120 milijuna kuna.

Poslovni rashodi grupe u tom su razdoblju iznosili 790,6 kuna i veći su za 6,2 posto.

“Prvih šest mjeseci obilježeni su rastućim rizikom nastavka plasmana proizvodnog asortimana te naplate potraživanja od strane jednog od ključnih kupaca”, navodi se u izvješću.

Jednako tako, povećani ulazak tržišnih viškova izrazito niskih cijena, ponajviše trajnog mlijeka, polutvrdih sireva i maslaca, s non-EU tržišta i EU zemalja u Hrvatsku i dalje predstavlja jedan od ključnih problema domaće mljekarske industrije, navode iz Dukata.

Ističu i kako su se dugogodišnje aktivnosti poslovodstva u dijelu optimizacije poslovnih procesa i troškova poslovanja te povećanja efikasnosti na svim razinama poslovanja tvrtke nastavile i u prvoj polovici ove godine.

Dukat je objavio i konsolidirane financijske rezultate za Dukat Grupu koju, uz matičnu kompaniju, čini još 14 povezanih društava u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji, Kosovu i Bugarskoj.

Dukat grupa je u prvom polugodištu ove godine ostvarila neto dobit od 62,8 milijuna kuna, što je 29,4 posto više nego u istom razdoblju lani.

Poslovni su prihodi grupe u prvom polugodištu iznosili 1,74 milijarde kuna i veći su za osam posto u odnosu na isto razdoblje lani. Rast bilježe i prihodi od prodaje, za 8,1 posto, na 1,73 milijardi kuna.

Vrijednost ulaganja u dugotrajnu imovinu u prvom je polugodištu ove godine iznosila 46,9 milijuna kuna, a najviše je investirano u proizvodne pogone i informatičku opremu u Hrvatskoj. (Hina)

Prethodni članakKoka s većom dobiti, upozorava na rast uvoza
Sljedeći članakNeto dobit Grupe Podravka pala 74, a prihodi gotovo 2 posto