Varaždinska “Koka” u prvom je polugodištu ostvarila dobit od 2,9 milijuna kuna, što je 13,1 posto više nego u istom razdoblju lani, stoji u financijskom izvješću te tvrtke, u kojem se upozorava na rast uvoza mesa peradi i svih drugih vrsta mesa.

Ukupni prihodi Koke u prvih šest mjeseci iznosili su 636,3 milijuna kuna, 5,7 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Za isti postotak rasli su i rashodi, koji su prvo polugodište ove godine završili na 632,8 milijuna kuna, što se objašnjava povećanim troškovima nabave i otežanim uvjetima na tržištu.

U financijskom izvješću navodi se kako je smanjenju kupovne moći potrošača značajnim dijelom doprinijelo okruženje koje je tijekom prethodnih, ali i u prvoj polovici ove godine bilo u recesiji.

“Unatoč tome što određeni pokazatelji gospodarskih kretanja pokazuju blago poboljšanje – rast prometa u osobnoj potrošnji i turizmu, to poboljšanje nije se na isti način odrazilo na poslovanje Koke. Razlog je u značajnom uvozu peradskog i ostalih vrsta mesa iz zemalja Europske unije, te daljnjem cjenovnom pritisku trgovačkih lanaca za stalnim snižavanjem cijena finalnih proizvoda mesa i mesnih prerađevina”, navodi se u izvješću. (Hina)