dukat-pokretna-traka-midiMliječna industrija Dukat u prvom je tromjesečju ove godine povećala prihode, ali su još brže rasli rashodi, a neto dobit je smanjena za 35,1 posto, na 19,9 milijuna kuna, pokazuju podaci iz tromjesečnog financijskog izvješća Dukat grupe objavljeni na Zagrebačkoj burzi.

Ukupni prihodi Dukat grupe u prva su tri mjeseca ove godine iznosili 550,4 milijuna kuna i porasli su u odnosu na isto razdoblje lani za 1,8 posto, dok su ukupni rashodi rasli za 4,3 posto, na 526,7 milijuna kuna.

Poslovanje u prvom kvartalu ove godine obilježio je nastavak nepovoljnih tržišnih uvjeta i negativnih trendova iz prethodne godine. Pad kupovne moći potrošača i promjene potrošačkih navika s izravnim, negativnim utjecajem na strukturu prodaje i prodajne rezultate, smanjenje proizvođačkih cijena te rast otkupnih cijena svježeg sirovog mlijeka, ključni su čimbenici koji su obilježili poslovanje u prvom kvartalu 2011. godine, navodi poslovodstvo Dukata u objašnjenima izvješća.

Prihodi od prodaje u prva su tri mjeseca iznosili 542 milijuna kuna i u odnosu na isto razdoblje lani povećani su za 1,4 posto.

Pritom su prihodi od prodaje na domaćem tržištu, u iznosu od 365,2 milijuna kuna, porasli za 2,6 posto, dok su prihodi od prodaje na inozemnim tržištima smanjeni za 1,2 posto, na 176,8 milijuna kuna.

Poslovni su prihodi Dukat grupe u prvom tromjesečju iznosili 549 milijuna kuna, što je porast za 1,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok su poslovni rashodi u iznosu od 523,9 milijuna kuna porasli za 4,4 posto.

Operativna dobit (EBIT) Dukat grupe u prvom je tromjesečju iznosila 25,2 milijuna kuna i manja je za 31,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Vrijednost ulaganja u dugotrajnu imovinu u prvom je tromjesečju iznosila 19 milijuna kuna, a najviše je investirano u proizvodna postrojenja na tržištima Hrvatske i Srbije, ističu iz Dukat grupe. (H)