Jedan dan s…Mirom Grabantom: Regija za 5!

Miro Grabant voditelj je Mercatorovog maloprodajnog područja 5 koje se sastoji od 25 poslovnih jedinica u sedam županija. O odgovornosti i obujmu njegova posla najbolje govori podatak da upravlja s oko 400 zaposlenika na više od 21.000 kvadratnih metara prodajnog prostora

Posao voditelja maloprodajnog područja jedan je od najodgovornijih i najdinamičnijih poslova u Mercatoru jer predstavlja najbitniju sponu između poslovnih jedinica na terenu i Uprave društva.

U Mercatorovoj regiji 5 djeluju trgovine Mercatora, Getroa i Getro marketa, a posao regionalnog voditelja je da organizira, usklađuje i kontrolira posao svih poslovnih jedinica koje pripadaju njegovoj regiji. Posao zahtjeva veliko znanje o maloprodaji, komunikativnost i predanost, ali i poštovanje i profesionalan odnos prema svim kolegama.

“Svoje znanje i vještine godinama sam stjecao, prvo kao prodavač u MH Čakovec, da bi potom obavljao funkciju zamjenika poslovođe. Tada sam, zapravo,  usvojio znanja o osnovama rukovođenja odjelom i poslovnom jedinicom, a ujedno sam bio i operativni član merchandising tima koji odlučuje o načinu pozicioniranja proizvoda u trgovini”, prisjeća se Miro.

U Mercatoru je interno napredovanje djelatnika iznimno važno i predstavlja svojevrsnu nagradu za rad, trud i želju za novim znanjima.

“Interno napredovanje po hijerarhijskoj ljestvici jasna je poruka i svim novopridošlim kolegama da kvalitetan rad neće ostati nezamijećen te da svaki zaposlenik ima priliku napredovati ukoliko iskaže dovoljno želje, znanja, truda i predanosti”, tvrdi Miro Grabant.

Zbog želje za daljnjim usavršavanjem, Miri se opet pružila mogućnost napredovanja  i to aktivnim sudjelovanjem u implementaciji HACCP standarda što mu je omogućilo da postane certificirani HACCP auditor.

Ovaj uspješan mladi regionalni voditelj u svom poslu svakodnevno pronalazi zadovoljstvo, a “živost” maloprodaje i rada s ljudima garantira dinamični ritam radnog dana.

Komunikacija s poslovođama i djelatnicima poslovnih jedinica, koja je jedna od najbitnijih sastavnica njegovog posla, bazirana je na međusobnom poštovanju s ciljem podizanja timskog duha.

Prijateljska atmosfera i optimizam olakšavaju obavljanje radnih zadataka svim zaposlenicima, a ujedno utječu i na najbitniji odnos u maloprodaji, onaj između prodavača i kupca. Osim zadovoljnih zaposlenika, u Mercatoru žele imati i zadovoljne kupce, za koje redovito organiziraju razna događanja.

Predstavama za djecu, lutkarskim radionicama, izložbama i ostalim atraktivnim sadržajima razveseljavaju stanovnike svoga kraja.

7:30 Radni dan započinje dolaskom u svoj ured u Čakovcu. Odmah po dolasku na posao slijedi pregled realizacije poslovnih jedinica od prošlog dana i usporedba ostvarenih rezultata.

8:30 Sastanak sa stručnim suradnikom maloprodajnog područja i pregled radnih zadataka za tekući dan te status odrađivanja dugoročnijih zadataka. Pregled ostalih pokazatelja poslovanja poslovnih jedinica i planiranje aktivnosti za unaprjeđenje rezultata.

9:30 Kratki sastanak sa regionalnim kadrovikom vezano za tekuću problematiku kadra u poslovnim jedinicama maloprodajnog područja i ispunjavanje postavljenih ciljeva.

10:00 Odlazak u obilazak poslovnih jedinica prema planu obilaska ili prioritetima u slučaju detektiranog problema. Slijedi provjera popraćenosti trenutnih akcija, promotivnih materijala, akcijskih artikala, kvalitete popunjenosti i izloženosti robe na svim odjelima uz naglasak na odjele svježih programa te urednosti i čistoće cijele poslovne jedinice.

12:00 Provjera poštivanja certificiranih standarda (ISO 9001 i HACCP), knjigovodstvenog poslovanja i poštivanja propisanih Uputa.

14:00 Razgovor s poslovođom vezan uz tekuće poslovanje, konkurenciju.

16:30 Povratak u ured i pregled primljenih informacija, analiza, izvještaja i obavijesti. Izrada i slanje prijedloga za unaprjeđenje prodaje i poslovnih procesa poslovnih jedinica. Prijavljivanje eventualnih nepravilnosti zatečenih prilikom obilaska poslovnih jedinica koje su u nadležnost drugih sektora. Razgovor s kolegama iz drugih maloprodajnih područja o dojmovima s terena i aktualnim radnim zadacima te usporedba ostvarenih rezultata.

17:00 Odlazak kući…