DZS: Inflacija u veljači ubrzala na 6,3 posto

Godišnja stopa inflacije u veljači, naime, najviša je još od kolovoza 2008. godine, kada je iznosila 7,1 posto

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u veljači porasle su u odnosu na isti mjesec 2021. godine za 6,3 posto, najviše od kolovoza 2008. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u srijedu.

Godišnja stopa inflacije u veljači, naime, najviša je još od kolovoza 2008. godine, kada je iznosila 7,1 posto.

Inflacija je u veljači nastavila ubrzavati, s obzirom da je u siječnju na godišnjoj razini porasla za 5,7 posto, u prosincu 2021. za 5,5 posto, studenom za 4,8 posto, listopadu za 3,8 posto, a rujnu 3,3 posto, dok je prvi snažniji porast stope inflacije prošle godine zabilježen u travnju, za 2,1 posto.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, porasle su i na mjesečnoj razini. Naime, u veljači ove godine bile su u odnosu na siječanj 2022. u prosjeku više za 0,9 posto, dok su cijene u godišnjem prosjeku bile više za 3,6 posto, stoji u DZS-ovom izvješću.

Na godišnjoj razini najviše poskupio prijevoz, na mjesečnoj odjeće i obuće

Na godišnjoj razini porasle su sve kategorije, a najviše cijene prijevoza, za 10,7 posto. S deset posto rasta slijede hrana i bezalkoholna pića, potom kategorija pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva, koja bilježi skok od 6,5 posto, alkoholna pića i duhan su poskupjeli za 6,4 posto, a restorani i hoteli za 6,2 posto.

Nadalje, cijene u kategoriji rekreacije i kulture porasle su za četiri posto, odjeće i obuće za 3,5 posto, raznih dobara i usluga za 3,4 posto, a u kategoriji stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva za 3,3 posto.

Najveći doprinos stopi porasta godišnjeg indeksa ostvaren je u kategoriji hrane i bezalkoholnih pića, za 2,59 postotnih bodova, potom u prijevozu, za 1,57 postotnih bodova, te stanovanju, vodi, električnoj energiji, plinu i ostalim gorivima, za 0,56 postotnih bodova, navode iz DZS-a.

Na mjesečnoj razini, najviše su u prosjeku porasle cijene odjeće i obuće, za tri posto, slijedi kategorija pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstava,s rastom od 1,9 posto, prijevoz s 1,6 posto, rekreacija i kultura s 1,5 posto, restorani i hoteli, s prosječnim porastom cijena za 1,3 posto, kategorija stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva s 0,5 posto, te hrana i bezalkoholna pića, s rastom od 0,4 posto. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakNajveći proizvođač u BiH smanjuje izvoz brašna
Sljedeći članakSvježa snaga u segmentu deserata