Najveći proizvođač u BiH smanjuje izvoz brašna

Iz Klasa navode kako je potražnja za brašnom do tri puta veća od uobičajene, što dovodi u pitanje stabilnost opskrbe domaćeg tržišta

Najveći proizvođač brašna i mlinarsko-pekarskih proizvoda u Bosni i Hercegovini, kompanija Klas, odlučila je smanjiti, a za pojedine države i obustaviti izvoz brašna kako bi se osigurale dovoljne količine za domaće tržište zbog rata u Ukrajini i povećane potražnje građana.

Prema obavijesti iz kompanije, odluka o reduciranja izvoza donijeta je nakon povećanih zahtjeva za brašnom iz zemalja regije te potrebe da se osigura stabilnost i sigurnost domaćih potrošača.

Brojni kupci u Bosni i Hercegovini su nedugo nakon izbijanja rata u Ukrajini te sankcija koje su uvedene Rusiji pohrlili u trgovine pustošeći police s brašnom i osnovnim životnim namirnicama. To se nastavilo unatoč pozivima vlasti kupcima da to ne čine jer brašna ima dovoljno, kao i ulja, šećera i drugih namirnica.

Iz Klasa navode kako je potražnja za brašnom do tri puta veća od uobičajene, što dovodi u pitanje stabilnost opskrbe domaćeg tržišta. Kažu da su na tržištu pšenice nastale bitne promjene zbog čega kompanija prati situaciju i procjenjuje stanje zaliha svih sirovina kako bi osigurala stabilnu opskrbu domaćeg tržišta.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Šemsudin Dedić je pozvao poljoprivrednike da ove godine posiju više pšenice i drugih usjeva. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!