Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj u siječnju ove godine bile su 0,1 posto niže nego u prethodnom mjesecu, dok su prema siječnju 2013. godine smanjene za 2,4 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Bez cijena energije, proizvođačke su cijene u siječnju na mjesečnoj razini porasle za 2,2 posto, a na godišnjoj za 0,4 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u siječnju su prema mjesecu ranije ostale na istoj razini, a u odnosu na siječanj 2013. niže su za 2,2 posto.

Cijene po kojima su se industrijski proizvodi proizvedeni na domaćem tržištu prodavali na stranim tržištima smanjene su na mjesečnoj razini za 0,4 posto, dok su na godišnjoj razini niže za 2,9 posto.

Na godišnjoj razini u siječnju ove godine prema siječnju 2013., najizrazitiji pad proizvođačkih cijena statistika bilježi u rudarstvu i vađenju, za 9,7 posto, dok su u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji pale za 4,6 posto, a u prerađivačkoj industriji za 1,9 posto. Istodobno je rast proizvođačkih cijena, za 1,3 posto, zabilježen u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša. (HRT)