trgovina-maloprodaja-midiProdaja duhanskih proizvoda porasla je za 7,6 posto, prodaja ostalih živežnih namirnica u specijaliziranim prodavaonicama bila je veća za 5,7 posto, a kruha, peciva, tjestenina i slatkiša za 5,4 posto

Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj u lipnju je u odnosu na svibanj bio nominalno veći za 3,1 posto, a realno za 4,2 posto, dok je na godišnjoj razini, u odnosu na lipanj 2011., nominalno pao za 1,9 posto, a realno za 5,1 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Podaci o prometu trgovine na malo prema trgovačkim strukama pokazuju da je promet u lipnju u odnosu na svibanj nominalno porastao u deset trgovačkih struka.

U nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama, koja u ukupnoj maloprodaji ima udio od 38,2 posto, promet je u lipnju u odnosu na svibanj nominalno povećan za 9,1 posto.

U maloprodaji motornih goriva i maziva, koja u ukupnoj maloprodaji sudjeluje s 20,4 posto, promet je u lipnju na mjesečnoj razini porastao za 3,4 posto, a u maloprodaji tekstila, odjevnih predmeta, obuće i kožnih proizvoda veći je za 5,1 posto.

Na godišnjoj razini, u lipnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, promet je porastao u pet trgovačkih struka, a postotno najviše u prodaji duhanskih proizvoda, za 7,6 posto. Maloprodaja ostalih živežnih namirnica u specijaliziranim prodavaonicama porasla je za 5,7 posto, kruha, peciva, tjestenina i slatkiša 5,4 posto itd.

Maloprodaja je u lipnju na godišnjoj razini pala u 13 trgovačkih struka. Tako je primjerice prodaja motornih vozila smanjena za 30,9 posto, goriva i maziva za 1,3 posto, tekstila, odjeće i obuće 4,5 posto, električnih aparata za kućanstvo 3,3 posto, namještaja 2,5 posto itd. (H)