Regionalna konferencija Ecommerce day 2019 održana je u srijedu u Zagrebu, a u Kraševom Auditoriumu okupila je više od 300 posjetitelja. Aktualne teme dinamičnog ecommerce tržišta pretresli su predavači iz različitih dijelova svijeta, a podijeljene su i nagrade za najbolje web trgovce u Hrvatskoj za 2019. godinu.

Darko Dujić (Shopper’s Mind Hrvatska – smind.hr) otvorio je Ecommerce Day 2019. dok je Vladimir Stanković (Camper) istaknuo da živimo u vremenu digitalnog darvinizma u kojem se i tehnologija i potrošači puno brže prilagođavaju dinamici tržišta nego što to rade tvrtke.
Laszlo Szetnics iz Mastercarda govorio je o nadolazećoj regulativi i PSD2 provjeri Strong Cardholder Authentication. Na bini je otkrio web trgovcima kako svojim kupcima osigurati pametna, jednostavna i sigurna online plaćanja, a s druge strane Jaroslav Snajdr iz Boston Consulting Group govorio je o idućim koracima razvoja e-ecommerce tržišta prognozirajući da će ono u CEE regiji do 2022. narasti za više od dvostruko.

Tomáš Braverman (Heureka Group) pojasnio je i otkrio web trgovcima koja se tržišta u regiji isplati osvojiti.

Janko Medja (Leanpay) komentirao je: “Online sustav plaćanja mora biti jednostavan i besprijekoran kako bi se smanjila stopa napuštanja košarice, a brzina i fleksibilnost ključ su uspjeha”. Filip Ivanišević (Infobip) prokomentirao je kako su milenijalci pokretači promjena, a iskustvo korisnika je neprocjenjivo.

Od ostalih predavača sudjelovali su i: Tomislav Lažeta (DPD), Bartlomiej Behnke (Intersport), Kaspars Drikis (RTB House), Ivan Kovačević (Bruketa&Žinić&Grey), Vice Božić (GoAds), Ivica Kruhek (Marker) i GDPR stručnjak Nandino Lončar.

Središnji dio događaja – panel o budućnosti ecommerca
Na panelu su sudjelovali Luka Škacan (Hrvatska pošta), Filip Ivanišević (Infobip) i Vladimir Stanković (Camper), a panel je vodio Darko Dujić, direktor sMind i tvrtke Ceneje koji je ujedno i član izvršnog odbora Heureka Grupe. Filip Ivanišević istaknuo je da se Infobip nastoji prilagoditi trendovima, ali kupac je taj koji određuje načine komunikacije.
“Morate zapamtiti pojam ReachCommunicationServices – SMS uskoro dobiva sve reach funkcionalnosti slične WhatsAppu ili Viberu”, istaknuo je Ivanišević.

Luka Škacan smatra da digitalizacija “core procesa“ nema alternative i da se o tome ne treba raspravljati. “Zahtjevi potrošača rastu, a standardi se rapidno mijenjaju”, komentirao je Škacan dok je Vladimir Stanković napomenuo kako i u online treba razmišljati o multi-channelu.

“Brandovi trebaju iskoristiti i druge top distribucijske kanale koji im mogu ponuditi nenadoknadiv storytelling”, po zaključku panela rekao je Stanković.