Redakcija Ja TRGOVAC

Ovih dana navršilo se punih 10 godina od pokretanja portala Jatrgovac.hr iz kojeg će godinu potom nastati i magazin Ja TRGOVAC kao specijalizirani mjesečnik koji na stručnoj razini prati gospodarska područja maloprodaje i industrije robe široke potrošnje.

Maroje Sabljić, direktor Ja TRGOVAC

Od svojih je skromnih početaka ovaj stručni medij izrastao u prepoznatljiv i kredibilan izvor vijesti, istraživanja, analiza i stručnih članaka koji su imali za cilj informirati, educirati i povezati različite dionike u ovim sektorima i ostalim gospodarskim područjima koji su naslonjeni na maloprodaju i industriju robe široke potrošnje.

Vodeći se za vizijom kako je komunikacija ključan i premalo iskorišten resurs u hrvatskom gospodarskom životu, urednička politika magazina i portala Ja TRGOVAC uvijek se vodila načelima vjerodostojnosti i povjerenja te je kroz sve izazove u proteklih 10 godina inzistirala upravo na takvim pravilima struke.

U proteklom smo desetljeću u velikoj mjeri svjedočili degradaciji novinarske profesije do čega je dolazilo ponajmanje zbog nedostatka kvalitetnog rada novinara i urednika, nego upravo poradi pritisaka koji su dolazili s drugih strana te nedostatka jasnih kriterija u javnoj komunikaciji za što je uvelike odgovorna država.

Goran Pavlović, glavni urednik Ja TRGOVAC

Slijedom toga, nema medija u Hrvatskoj koji nije u manjoj ili većoj mjeri osjetio gospodarske prilike koje su vladale u periodu 2009. – 2019. Bilo je to skoro pa izgubljeno desetljeće hrvatske ekonomije, no i period koji je mnogim analitičarima, poglavito onima stranima koji su “razmišljali globalno, a gledali regionalno”, dokazao da su bili u krivu kada su predviđali kolaps poglavito hrvatske prehrambene industrije.

Njihove su projekcije mahom predviđale kako će tvrtke iz domaće industrije robe široke potrošnje nestati sa scene ili će njihova uloga u najmanju ruku biti znatno smanjena ili će postati laki plijen za velike svjetske konglomerate. Mnogi su s velikom dozom sumnje gledali i na ulazak Hrvatske u članstvo Europske unije predviđajući velike izazove za naše tržište koje će biti preplavljeno proizvodima iz uvoza.

Pogledamo li na sve to iz perspektive 2019. godine, možemo zaključiti kako su rezultati tih kretanja bili podosta drugačiji i da mnoge domaće tvrtke iz industrije robe široke potrošnje bilježe najbolje rezultate u svojoj povijesti, da prate najnovije svjetske trendove te da sve hrabrije izlaze na brojna europska i svjetska tržišta i da hrvatski proizvodi itekako imaju svoga kupca, kako na domaćem, tako i na inozemnim tržištima.

Ja TRGOVAC je svemu tome svjedočio u posljednjih 10 godina pokušavajući u svim prilikama istaknuti važnost sinergijskog povezivanja komplementarnih industrija, podizanja komunikacijske razine i povjerenja među dionicima tržišta ukazujući na važnost istraživanja tržišta za kreiranje dugoročnih strateških odluka te općenito inzistirajući na važnosti znanja i struke u svim segmentima poslovanja.

Kako bismo takve pozitivne primjere iz maloprodaje i industrije robe široke potrošnje približili općoj javnosti te ukazali na važnost ovih sektora za ukupno gospodarstvo Hrvatske pokrenuli smo i projekt Zlatna košarica koji će za nešto više od mjesec dana četvrtu godinu zaredom prepoznati najbolja ostvarenja u ovim sektorima te im odati zasluženo priznanje.

Radujemo se budućim izazovima te smo uvjereni kako će se hrvatski sektori maloprodaje i industrije robe široke potrošnje u idućih 10 godina još više afirmirati kao donositelji dodane vrijednosti i novih trendova za potrošače i gospodarstvo u cjelini.