VijestiSvijetEK: BiH će i dalje imati pristup bescarinskom europskom tržištu

EK: BiH će i dalje imati pristup bescarinskom europskom tržištu

Ulazak Hrvatske u EU i primjena principa tradicionalne trgovine “neće promijeniti asimetriju u trgovinskom režimu, koji će nastaviti biti u korist pristupa bh. proizvoda na tržište EU”, poručuju iz Bruxellesa

Trgovinski režim EU i BiH je asimetričan od 2000. godine, što znači da 27 država članica još nema pun pristup bosanskohercegovačkom tržištu, dok je BiH od 2008. godine i stupanja na snagu Prijelaznog sporazuma zadržala svoj povlašteni položaj koji proistječe iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, poručuju u Europskoj komisiji povodom zahtjeva Bruxellesa da se od 1. srpnja omogući nastavak i širenje bescarinskog izvoza iz Hrvatske i EU u BiH.

“BiH uživa gotovo potpuno slobodan pristup na tržište EU, u svih 27 zemalja koje ukupno imaju preko 500 milijuna stanovnika. To je važno izvozno tržište za BiH, dok istovremeno, BiH ne omogućava isti pristup robi iz EU”, objašnjava za DW glasnogovornik povjerenika za proširenje Peter Stano.

“Ulaskom Hrvatske u EU, trgovinski režim europske dvadesetsedmorke mora se proširiti i na tu zemlju. U svim prethodnim proširenjima to se završavalo preko principa tradicionalne trgovine nove članice i susjednih zemalja. U pitanju je standardna procedura kojom se omogućava nastavak postojeće trgovine.”

Isti princip sada je uzet kao prijedlog Europske komisije prilikom ulaska Hrvatske u EU, kažu u Bruxellesu.

I dok u BiH ocjenjuju da se ovakvim zahtjevom Bruxellesa zapravo traži “kapitulacija” u pregovorima o dodatnom protokolu na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kao i da BiH nije spremna na prihvaćanje principa tradicionalne trgovine, iz Europske komisije poručuju: “Ovi protokoli neće promijeniti asimetriju u trgovinskom režimu, koji će nastaviti biti u korist pristupa bh. proizvoda na tržište EU”, kaže Stano.

“To znači da će BiH zadržati bescarinski pristup, sada s hrvatskim, ka uvećanom EU tržištu za gotovo sve proizvode”, dodaje Stano objašnjavajući da je europsko tržište i do sada bilo otvoreno za svu robu iz BiH, izuzev šećera, vina, teletine i ribe.

Istovremeno, u Europskoj komisiji upozoravaju da će problem budućeg izvoza BiH u Hrvatsku, kao članicu EU, više biti povezan s neusklađivanjem zakonodavstva i standarda zemlje s europskim fitosanitarnim, veterinarskim i standardima u okviru sigurnosti hrane, nego s koncesijama i kvotama.

“Usprkos svoj našoj tehničkoj pomoći i preporukama, BiH još nije uspjela uspostaviti odgovarajuće procedure koje bi ispunjavale neophodne sigurnosne standarde. Entiteti i država nisu se još dogovorili o sustavu kontrole. Trgovinski režim BiH i budućih članica EU ne smije biti talac nedostatka mogućnosti BiH da ispuni naše preporuke u području usklađivanja zakonodavstava”, zaključuje Stano u razgovoru za DW. (Deutsche Welle)

Najnovije objave

dm Zadar jump održat će se u subotu 27. srpnja

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27....

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...