Europska komisija potvrdila je u utorak da je zaprimila prigovor Slovenije na registraciju istarskog pršuta kao proizvoda sa zaštićenim geografskim podrijetlom, objavila je Slovenska tiskovna agencija STA.

Slovenski prigovor u Bruxellesu još proučavaju, a bude li prihvaćen obje će se strane najprije pozvati na konzultacije koje mogu potrajati do šest mjeseci. Ako to savjetovanje dviju strana ne donese rezultat, o zaštiti spornog pršuta odluku će morati donijeti Europska komisija, prenosi agencija.

Slovensko ministarstvo poljoprivrede u petak je za Hinu potvrdilo da je uložilo prigovor na registraciju hrvatskog istarskog pršuta i 29. listopada prošle godine Bruxellesu dostavilo argumentaciju zašto se na to odlučila.

U Ljubljani tvrde da hrvatska prijava za registraciju istarskog pršuta nije u skladu s uvjetima za određivanje zaštićenog podrijetla i da bi zaštita hrvatskog istarskog pršuta u EU “ugrozila postojeće priznate proizvode koji su zakonito na tržištu već najmanje pet godina”. Riječ je o pršutima sličnog naziva koje je Slovenija već uspjela registrirati i zaštićeni su u EU, tzv. “istrskom pršutu” i “kraškom pršutu” koje proizvode slovenski proizvođači.

U svojoj pritužbi Europskoj komisiji Slovenija tvrdi da europska uredba o shemama kvalitete poljoprivrednih proizvoda te propisi o imenima biljnih sorti i životinjskih pasmina, o homonimima i robnim markama, ne dopuštaju uvođenje hrvatskog istarskog pršuta u registar jer se on u praksi ne razlikuje mnogo od već registriranog slovenskog pršuta. (Business.hr/Hina)