Vodeće kompanije u regiji zainteresirane su za suradnju koja bi mogla dovesti do njihovog spajanja u jednu moćnu regionalnu kompaniju, piše srbijanski list Večernje novosti.

Takav “balkanski div”, koji bi spojio kompanije poput MK grupe, Agrokora, Atlantic Grupe, Nectara i Podravke, imao bi prihode od oko šest milijardi eura i tako premašio poslovanje jednog Lidla ili Carrefoura u središnjoj Europi.

Prema podacima s Deloitteove liste najboljih kompanija u ovom dijelu Europe, njemački Lidl je u 2012. na ovom području ostvario prihod od 4,95 milijardi eura, a francuski Carrefour 3,12 milijardi eura.

Ideja da se stvori velika kompanija pod nazivom AMANP, što su početna slova kompanija koje bi se ujedinile – Agrokor, MK grupa, Atlantic Grupa, Nectar i Podravka – potekla je od vlasnika MK grupe Miodraga Kostića.

Kostić, čija kompanija raspolaže s više desetina hektara oranica u Vojvodini i Ukrajini, mesnom industrijom Carnex i poslovima u turizmu, predložio je stvaranje velike zajednička kompanije koja bi imala jednu upravu i prihod koji bi se brojio u milijardama eura.

“Ako se na vrijeme ne opametimo, bit ćemo samo gledatelji u velikoj europskoj utakmici”, upozorio je Kostić.

Inače, takva kompanija bi proizvodila najpoznatije brendove s područja bivše Jugoslavije, od Vegete, preko Cockte i Carnexa, pa do Smokija, Cedevite, Fructala…

“Pozdravljamo inicijative koje idu u smjeru udruživanja kompanija u regiji. Ideja koju iznosi gospodin Kostić odlično je strateško razmišljanje i nešto o čemu je Agrokor uvijek govorio, ali ne i vezano uz imena nekih kompanija. To je jedini ispravni put razvoja regionalnih kompanija radi njihove konkurentnosti”, izjavila je za “Novosti” Anja Linić, direktorica Ureda za odnose s javnošću Agrokora.

Agrokor je od 2003. investirao 450 milijuna eura u tri kompanije u Srbiji – Frikom, Dijamant i u Ideu (u kojima je zaposleno 7.000 radnika). Kako ističu, oni Srbiju smatraju prirodnom okolinom u koju će ulagati i da je Agrokoru, kao hrvatskoj tvrtki, poznat mentalitet i tržište u Srbiji pa su se zato odlučili na investicije.

I hrvatska Atlantic Grupa podržava ovakvu inicijativu. Na tržištu Srbije Atlantic objedinjuje proizvodnju u Štarku, Grand kafi, Palanačkom kiseljaku, Multiviti i Atlantic brandsu. Izuzetno bogata ponuda uključuje renomirane lokalne i regionalne brendove, kao što su Smoki, Najlepše želje, Bananica, Grand kafa, Cockta. Kompanija ima predstavništva u 11 zemalja, 17 proizvodnih pogona u šest zemalja, a posluje na više od 40 tržišta.

“Atlantic Grupa je uvijek otvorena za razgovor o svakoj inicijativi, i kad je riječ o rastu i razvoju poslovanja ne dijelimo kompanije po geografskim oznakama, nego kroz poslovnu logiku i obostrani interes”, kažu u Atlantic Grupi, koja godišnje ostvaruje prihod od oko 670 milijuna eura.

Činjenica je da su kompanije na ovim prostorima, koliko god značajne i velike u regionalnim okvirima, još male na velikim, trećim tržištima. Za veći uspjeh na tim tržištima morat će pronaći uspješnu formulu zajedničkog nastupa. To može, ali ne mora biti vlasničko povezivanje. U svakom obliku povezivanja treba voditi računa o razini dopuštene koncentracije u skladu sa zakonskom regulativom koju kontroliraju agencije za zaštitu tržišne konkurencije na pojedinim tržištima.

Stručnjaci smatraju da međusobna usporedba ovih kompanija iz regije nije zahvalna jer posluju u različitim sektorima: trgovina, prehrambeno-prerađivačka industrija, šarolika MK grupa… (Večernje novosti)