29.7 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 13:04
VijestiSvijetEkstremne vremenske prilike naškodile talijanskoj poljoprivrednoj proizvodnji u 2023.

Ekstremne vremenske prilike naškodile talijanskoj poljoprivrednoj proizvodnji u 2023.

Obujam proizvodnje smanjio se lani za 3,9 posto, uz 11,1-postotni pad u kategoriji drvenastih kultura poput vinove loze, voća i maslina

Talijanska poljoprivredna proizvodnja smanjila se u 2023. godini zbog ekstremnih vremenskih prilika koje su naškodile vinogradima, maslinicima i voćnjacima, objavio je statistički ured ISTAT.

Obujam proizvodnje smanjio se lani za 3,9 posto, uz 11,1-postotni pad u kategoriji drvenastih kultura poput vinove loze, voća i maslina, navodi ISTAT u priopćenju.

“Na trendove (u 2023. godini) utjecali su nepovoljni vremenski uvjeti u različitim dijelovima godine, uz niz ekstremnih događaja koji su utjecali na mnoge usjeve od primarne važnosti”, objašnjavaju statističari.

Prošlogodišnje ljeto u Europi bio je najtoplije u zadnjih 2000 godina, prema analizi godova drveća.

Proizvodnja vina pala je više od 17 posto u odnosu na razinu iz 2017. zbog visokih ljetnih temperatura koje su se protegnule sve do jeseni. Proizvođači maslinovog ulja u središnjim regijama bilježili su pak pad zbog neobično hladnih i vlažnih uvjeta tijekom proljetne sezone cvatnje.

Voćnjake je pak poharalo nevrijeme s tučom i proljetni mraz, dodaje ISTAT.

Vremenski uvjeti mogli bi naškoditi i ovogodišnjoj proizvodnji, uz upozorenje poljoprivrednog lobija Coldirettija da suša na pragu ljeta šteti usjevima i stoci na jugu Italije, uključujući otoke Siciliju i Sardiniju. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

Ove jeseni u Zagrebu ne propustite 3. PromoDays sajam promotivnih proizvoda

Podatak da 72 % klijenata vjeruje da je kvalitetan promotivni proizvod izravno povezan s ugledom tvrtke najbolja je pozivnica da dođete na sajam PromoDays,...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...