Desetljećima su s ovih prostora mnogi odlazili u Trst u šoping, a sada Talijani masovno dolaze kupovati u Sloveniju, piše Delo.

Talijani najviše kupuju prehrambene proizvode, koji su u Sloveniji jeftiniji i za tridesetak posto, a ako napune rezervoar benzina odlaskom u šoping može se uštedjeti i 100 do 200 eura.

U pograničnim mjestima prema Italiji, od Kopra do Sežane, Talijani kupuju meso, mliječne proizvode, cvijeće, kozmetiku, cigarete, a vikendom se masovno odlazi na ručak i večeru u tamošnje restorane.

Talijani u Sloveniji sasvim sigurno ne kupuju odjeću jer su slovenske modne marke daleko manje popularne od talijanskih, a cijena odjeće je i dalje niža u Italiji.

Kada je riječ o zabavi, Talijani vole odlaziti i u slovenska kazina na granici dviju država.

Trst već dugo nije privlačna šoping oaza za susjede, iako Slovenci i Hrvati više ne plaćaju carinu. Kupaca nema ni ljeti, kada Talijani imaju velike rasprodaje. I kriza u Sloveniji je učinila svoje, pa mnogi nemaju za benzin do Italije, tako da su slovenski trgovci sve više orijentirani da privuku Talijane.

U velikim slovenskim trgovačkim centrima već je svaki drugi kupac Talijan, ali je i sve više Austrijanaca, pa čak i Nijemaca.

“Još prije koju godinu nismo na tako nešto ni pomišljali, a sada preko vikenda imamo pravu invaziju inozemnih kupaca”, kaže Andrej Šik iz Slovenskog udruženja trgovaca. (SEEbiz.eu)