Najveći europski proizvođač kućanskih aparata, švedski Electrolux preuzimanjem General Electricove proizvodnje u transakciji vrijednoj 3,3 milijarde dolara želi učvrstiti tržišnu poziciju u Sjevernoj Americi

Švedski Electrolux za 3,3 milijarde američkih dolara preuzima General Electricov (GE) odjel proizvodnje bijele tehnike.

Najveće je to preuzimanje u povijesti Electroluxa te ujedno strateški potez kojim će se prodaja u Sjevernoj Americi udvostručiti.

Glavni motiv za preuzimanje General Electricove proizvodnje je zaštita tržišnog udjela pred najvećim konkurentom Whirlpoolom.

Proteklog mjeseca u Electroluxu su ustvrdili kako razmišljaju o akviziciji ne bi li pojačali prisustvo na tržištima u kojima su tradicionalno slabiji od konkurenata i koja ujedno rastu puno brže od europskih.

“GE-ovi proizvodi su više klase i stoga će izvrsno nadopuniti našu paletu proizvoda i ojačati naše prisustvo u Sjevernoj Americi”, kazao je glavni izvršni direktor Electroluxa, Kevin McLoughlin.

Švedska kompanija uz svoje ime, prodaje i pod brendovima AEG, Zanussi i Frigidaire. U Europi drži uvjerljivu lidersku poziciju, dok u SAD-a zaostaje za Whirlpoolom.

U protekloj godini na razini grupe čak 32 posto prihoda zaradili su u Sjevernoj Americi, dok je na Europu otpalo 28 posto prihoda. Pritom je organski rast u Americi iznosio sedam, a u Europi samo 0,4 posto.

Akvizicijom GE-ove proizvodnje koja uključuje kuhala, hladnjake i klima uređaje prodaja u Americi trebala bi se udvostručiti. Prošle godine vrijedila je 4,5 milijardi dolara. (Banka.hr)