Kompanija iz Novog Sada širi svoju mrežu za dodatnih 40 maloprodajnih objekata. Čeka se dozvola antimonopolske komisije

Novosadski Univerexport postat će uskoro najveći domaći maloprodajni lanac u Srbiji. Postignut je, naime, dogovor o preuzimanju kikindskog “Angroprometa” i zrenjaninskog “Lurdyja”, oba u vlasništvu njemačke kompanije Phiwa – Walther Group, čime će Univerexport povećati svoju mrežu za oko 40 objekata.

Buduća Univerexport  grupa tako će posjedovati ukupno 130 trgovina na tržištu, a što je najvažnije, novim pripajanjem gotovo će udvostručiti svoju prodajnu površinu.

Tako će, poslije belgijskog Delhaizea i hrvatskog Agrokora, odnosno Idee, Rode i Mercatora, doći na treću poziciju u prehrambenoj maloprodaji Srbije, a bit će prvi kada je riječ o domaćem trgovačkom lancu.

Trenutno Univerexport i njegovo ovisno poduzeće Trgopromet iz Subotice posjeduju 90 prodavaonica, mahom u Vojvodini, a s novih 40 objekata bit će vodeći na sjeveru zemlje.

U tijeku je postupak dobivanja zakonske suglasnosti Komisije za zaštitu konkurencije, koja treba odobriti pripajanje tih poduzeća. Komisija će provjeriti tržišnu koncentraciju trgovaca u svakom mjestu gdje posluju, kako bi utvrdila eventualno postojanje monopola. Taj posao mogao bi biti okončan tek za nekoliko mjeseci, tijekom studenog.

“Jačanje domaćih maloprodajnih lanaca i okrupnjavanje trgovačkih kuća u Srbiji, svakako donosi i pozitivne promjene u usluzi, konkurentnije cijene, atraktivniju ponudu domaće robe za potrošače. Na tržištu ima mjesta i za velike i za male igrače, a na kraju kupci presude koga žele”, smatraju stručnjaci.

I mada se ranije špekuliralo da će novosadski lanac biti kupljen od prvog igrača na tržištu, belgijskog Delhaizea, u čijem sastavu posluju Maxi i Tempo, no to se nije dogodilo. Došlo je do obrata, pa je novosadski Univerexport kupio dva manja lanca. (Novosti.rs)