Erste banka pokrenula je besplatan nacionalni program financijske pismenosti pod nazivom Škola pametnih financija. Program obuhvaća edukativne radionice o upravljanju osobnim financijama te interaktivnu video edukaciju, a namijenjen je svim zainteresiranim građanima. Cilj programa je potaknuti što veći broj građana na usvajanje znanja i vještina iz područja upravljanja osobnim financijama, na promišljanje budućih životnih i financijskih ciljeva te svjesno upravljanje potrošnjom. Pokretanju programa prethodilo je istraživanje, koje je za potrebe Erste banke provedeno u studenom 2018. na uzorku od nešto više od 1000 ljudi, koje je pokazalo kako 87% građana prepoznaje važnost financijske pismenosti, a njih 36% je spremno uložiti i svoje vrijeme u edukaciju. Ispitanici su također rekli da bi odgovornost za financijsku pismenost građana te poduku u tom području trebale imati obrazovne ustanove (45%) i oni sami (42%), a slijede obitelj (25%) i banke (17%).

Besplatne edukativne grupne radionice u trajanju od 120 minuta obuhvaćaju interaktivnu i multimedijalnu poduku o upravljanju osobnim financijama, a provode ih oko 60 posebno osposobljenih trenera, djelatnika Erste banke iz više od 20 hrvatskih gradova. Ciljevi radionice su upoznati polaznike s jednostavnim alatima za svakodnevno upravljanje osobnim financijama, upoznati ih sa svjesnim donošenjem potrošačkih odluka te jednostavnim metodama štednih navika.

Osim za djelatnike poduzeća, škola, udruga i javnog sektora, za koje je održan već čitav niz radionica, Erste banka je nedavno omogućila i online prijavu svim zainteresiranim građanima. Radionice za građane će se u prvoj fazi održavati u prostorima banke u Rijeci, Zagrebu, Bjelovaru i Puli, a u slučaju interesa građana, broj dostupnih lokacija će se povećavati.

Za sve koji nisu u mogućnosti posjetiti radionice, na raspolaganju je video edukacija u trajanju od 15 minuta. Sama video edukacija na ležeran i zabavan način prati sadržaj radionica te gledatelje upoznaje s jednostavnim i učinkovitim alatom “5 koraka za uspješno upravljanje osobnim financijama”, koji i nakon edukacije mogu svakodnevno koristiti. Kao i na radionicama, u video edukaciji ulogu predavača preuzeli su zaposlenici Erste banke – transakcijska savjetnica Tajana Krznar i voditelj Službe odobravanja kreditnog rizika Zoran Stojanović.

“Cijeli financijski sektor trenutačno prolazi kroz proces velike transformacije u kojoj zauzima novu poziciju. Na toj novoj poziciji mi u Erste banci, između ostalog, sebe vidimo kao instituciju znanja koja je voljna prenijeti ga svojim klijentima i partnerima te im na taj način pomoći da budu uspješniji i profitabilniji. Ekspertiza naših zaposlenika iz područja financijske pismenosti je značajna, a mnogi od njih su i motivirani to znanje podijeliti s ostalim hrvatskim građanima. Izuzetno smo ponosni što je cijeli program, od same ideje do realizacije, napravljen interno u banci. Svi treneri su naši zaposlenici, a i video edukacija napravljena na temelju znanja i vještina naših zaposlenika. ‘Škola pametnih financija’ je naš program društveno odgovornog poslovanja, a doživljavamo ga vrlo ambiciozno. Naš kratkoročni cilj je do kraja godine približiti se brojci od 10.000 polaznika radionice. No, ni tu nećemo stati te ćemo se sljedećih godina truditi ostati kreativni i aktivni u tom području”, rekao je Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste banke.