Petu godinu zaredom dm najpoželjniji poslodavac

Petu godinu zaredom za najpoželjnijeg poslodavca u Hrvatskoj u istraživanju portala MojPosao odabrana je tvrtka dm-drogerie markt, dok su na drugom i trećem mjestu drogerijska tvrtka Müller i trgovački lanac Lidl.

Na listi najpoželjnijih poslodavaca zatim redom slijede HT, INA, Agrokor, Pliva, HEP, Google, IKEA, Atlantic grupa, VIPnet, Zagrebačka banka, Ericsson Nikola Tesla, Microsoft, PBZ, Končar, Coca-Cola, Erste Banka i Kaufland.

Petu godinu zaredom prvo mjesto zauzela je tvrtka dm-drogerie markt, koja je ove godine prikupila 19,53 posto bodova, a s portala MojPosao ističu da je njihov broj bodova i dodatno uvećan u odnosu na rezultate prethodnog istraživanja.

Ispitanicima koji odabiru dm-drogerie markt kao poslodavca prvog izbora, presudni faktori su harmonični odnosi na radnome mjestu, visina plaće i ostale beneficije te sigurnost radnog mjesta.

Najatraktivnija tvrtka za oba spola, sve stručne spreme i neovisno o dobi ispitanika je dm. Muškarcima te ispitanicima s višom stručnom spremom na drugom je mjestu HT, a ženama Müller, kao i ispitanicima sa završenom srednjom školom. Visokoobrazovani, pak, na drugo mjesto svrstavaju Plivu.

I ispitanici, koji su u trenutku istraživanja bili zaposleni, najradije bi radili za dm, a zatim za HT, dok bi nezaposleni posao najradije našli također u dm-u te u Mülleru.

Istraživanje je pokazalo i kako za “privlačnost” poslodavca nije presudna visina plaće, s obzirom na to da je čak 67 posto ispitanika izdvojilo sigurnost radnog mjesta kao najvažniji čimbenik. Prema tom kriteriju najatraktivniji im je HEP.

Osim sigurnosti, ispitanicima su važni i harmonični odnosi na radnom mjestu (66 posto), prema čemu su najviše ocijenjeni Google i IKEA, koja je dobila i najviše glasova kao socijalno odgovorna tvrtka (56 posto). Prilika za napredovanje je, pak, na posljednjem mjestu, a najveći broj bodova prema tom kriteriju ima Agrokor.

Zanimljivo je, navode s portala MojPosao, da neovisno o gospodarskoj krizi više od polovine ispitanika, njih 64 posto, često razmišlja o promjeni poslodavca, a samo ih 9 posto ne razmišlja o promjeni tvrtke. (HRT)

Prethodni članakPodravki neto dobit u 2013. uzletjela 78 posto
Sljedeći članakAtlantic Grupi kredit od 5 milijuna eura za poslove u Srbiji