Komisija za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, promet i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH prije nekoliko dana odgodila je razmatranje prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o trošarinama u BiH. Razmatranje zakona je odgođeno kako bi se dobilo mišljenje Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH na amandmane na taj zakon.

Amandmane su uložile zastupnice HDZ-a BiH i SDA u Domu naroda, Borjana Krišto i Nermina Kapetanović. Amandmani Krišto se, osim na pivo, odnose i na vino te na bezalkoholna pića.

Ona traži da veliki proizvođači, koji proizvode u prosjeku više od 400.000 hektolitara godišnje, plaćaju 0,35 maraka (oko 0,18 eura) po litri piva.

Nermina Kapetanović je predložila da osnovna stopa trošarine bude 0,35 KM (oko 0,18 eura) po litri i da se računa razdoblje od pet godina u kojem se kao granica uzima proizvodnja od 400.000 hektolitara godišnje.

Ona smatra da je povećanje stope s 0,20 (oko 0,10) na 0,25 (oko 0,13 eura) maraka minorno i time se ne bi riješio nijedan problem domaćih proizvođača. U Srbiji je stopa trošarine 0,38 KM (oko 0,19 eura) po litri, u Crnoj Gori 0,50 KM (oko 0,25 eura), u Hrvatskoj 0,57 KM (oko 0,29 eura), u Sloveniji 0,60 KM (oko 0,30 eura), dok se u BiH stopa trošarine nije mijenjala od 2004. i iznosi 0,20 maraka (oko 0,10 eura).

Međutim, kako doznaje sarajevsko Oslobođenje, Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje u petak je imao sjednicu na kojoj su odlučili da ostanu pri ranijem stavu, a on je da se ne mijena prvobitni prijedlog izmjena i dopuna Zakona, dakle, 0,20 KM (oko 0,10 eura) po litri za one koji proizvode manje od 400.000 hektolitara godišnje, te 0,25 KM (oko 0,13 eura) za one koji proizvode više od toga.

“Na sjednici je Upravni odbor usvojio mišljenje koje su uputili na Dom naroda. UO je razmatrao što bi se desilo ukoliko bi ovi amandmani bili prihvaćeni i došli do zaključka kako bi, između ostalog, time bio ugrožen odnos BiH i EU. Stoga je predloženo da se odbiju amandmani, a na Parlamentu BiH je da donese konačnu odluku”, rekla je Nataša Kecman, glasnogovornica ministarstva financija BiH.

Igor Sjerikov, odvjetnik Zagrebačke pivovare iz Hrvatske i Apatinske pivovare iz Srbije, ranije se obratio povjerenstvu i rekao kako bi oni, ako se usvoji ovaj zakon, mogli pretrpjeti štetu i kako bi mogli pokrenuti zahtjev za ocjenu ustavnosti ovog zakona.

Ove dvije pivovare smatraju da se ovakav zakon ne smije donijeti jer BiH ima potpisan CEFTA sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju pa stoga smatraju kako bi njegovo donošenje proizvođače piva stavilo u neravnopravan položaj, te kako je on suprotan Ustavu BiH.

Zakon o trošarinama tumače kao restriktivne mjere za uvoznike što je, smatra Edin Ibrahimpašić, direktor Bihaćke pivovare i predsjednik Grupacije pivovarske industrije BiH, netočno jer svi proizvođači, bez obzira jesu li domaći ili strani, imaju iste uvjete na tržištu bez obzira na porijeklo robe.

“Oni se bune, ali treba imati u vidu da je ta predložena cijena trošarina i dalje najniža u regiji. Ostale zemlje – Hrvatska, Srbija, Slovenija, Austrija – imaju puno veće trošarinske stope u odnosu na ovu našu malo povećanu. Treba imati u vidu kako bi prihodi od povećanja trošarina porasli, što bi bilo dobro za svakoga, a to što pojedinci pokušavaju u komunikaciji s Parlamentom razgovarati preko odvjetničkih ureda, to nije razina na koju se treba ići”, rekao je Ibrahimpašić. (Biznis plus)