U Njemačkoj i prošle godine smanjena potrošnja piva

Prošle godine njemačke pivovare proizvele su i prodale 8,5 milijardi litara piva, što je 2,2 posto manje nego 2020., priopćio je Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu

Nijemci su i prošle godine smanjili potrošnju piva, čime se nastavio trend smanjenja proizvodnje i konzumacije piva u Njemačkoj koji traje već tridesetak godina.

“Prošle godine njemačke pivovare proizvele su i prodale 8,5 milijardi litara piva, što je 2,2 posto manje nego 2020.”, priopćio je Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu.

Ako se u obzir uzme domaće tržište prodaja piva je pala za 3,4 posto, na 7 milijardi litara. To je najmanje količina popijenog piva u Njemačkoj otkako su uvedene statistike. Potrošnja piva je od 1993., kada je reformiran zakon o oporezivanju piva, pala za 23,9 posto.

Poseban pad prodaje bilježi se u lanjskom siječnju i veljači, kada su u Njemačkoj na snazi bile stroge mjere zatvaranja, a otkazan je i karneval koji tradicionalno doprinosi pojačanoj konzumaciji piva. Godine 2020. su pokladne svečanosti još bile održane zbog toga što su mjere zatvaranje krenula tek od ožujka.

U obje pandemijske godine otkazane su i ostale velike manifestacije koje su povezane s potrošnjom piva poput čuvenog festivala piva Oktoberfesta.

Svjetla točka za pivare je porast izvoza za četiri posto. Od ovog trenda međutim profitiraju isključivo velike pivovare, koje su orijentirane na izvoz, dok su mali pogoni orijentirani na domaću potrošnju te opskrbu lokalnih ugostiteljskih objekata, koji su posebno pogođeni pandemijom.

Tomu treba pridodati i porast cijene sastojaka poput hmelja i ječma. “Proizvodnja piva nikada nije bila toliko skupa kao danas”, rekao je vlasnik pivovare Veltins Michael Huber. Nekoliko većih pivovara u Njemačkoj već je najavilo povećanje cijena piva.

U Njemačkoj je, prema posljednjim podacima Udruge pivara za 2020., u pogonu bilo 1.528 pivovara. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakMIXX Awards Croatia 2022: Stručnjaci koji će odabrati najbolje od domaćeg digitala
Sljedeći članakPokrenuta proizvodnja u Lasti