FDS upozorava: U BiH cvjeta crno tržište cigareta i rezanih duhana

Fabrika duhana Sarajevo (FDS) upozorila je u priopćenju za javnost na porast crnog tržišta švercanih cigareta i rezanih duhana pozivajući nadležne državne organe da spriječe šverc i odlijevanje novca iz budžeta te zaštite potrošače.

U priopćenju se navodi kako je naglo i izuzetno visoko oporezivanje duhanskih proizvoda uvjetovalo povećanje njihovih maloprodajnih cijena, što je, uz godinama prisutne posljedice ekonomske krize, nezaposlenost i teške životne uvjete većine stanovništva u BiH, predstavljalo dodatni veliki udar na kućne budžete potrošača. To je nadalje, kažu iz FDS-a, uvjetovalo poremećaj legalnog duhanskog tržišta u BiH tako da se iz godine u godinu povećava nelegalno, crno tržište cigareta i duhana, dok legalno tržište proizvodnje i prodaje cigareta bilježi konstantan pad.

“Ono što dodatno zabrinjava u posljednje vrijeme je intenziviranje prometa švercanog rezanog duhana i cigareta vrlo sumnjive kvalitete i nepoznatog porijekla, o čemu nitko ne vodi računa”, navodi se između ostalog u priopćenju.

Rezani duhan koji se prodaje u improviziranim pakiranjima kao što su neoznačene kutije (tzv. košulje), najlonske vrećice i slično bez oznake proizvođača, porijekla i kvalitete predstavlja veliki rizik za konzumente jer njegova kvaliteta nije kontrolirana.

Također, često je pakiran i skladišten u nehigijenskim uvjetima, a posebnu opasnost predstavlja nedostatak bilo kakve kontrole u smislu sadržaja pesticida, teških metala i ostalih iznimno štetnih sastojaka koji se mogu naći u nekontrolirano uzgojenim i rezanim duhanima.

S druge strane, navode u FDS-u, činjenica je da se ovakvi sumnjivi proizvodi prodaju po nižim cijenama od legalnih proizvoda jer trgovci na crnom tržištu ne plaćaju obaveznu trošarinu od 42% na maloprodajnu cijenu i pripadajući PDV od 17% čime direktno oštećuju državni proračun BiH.

Stoga u FDS-u apeliraju na državne organe zadužene za praćenje zakonitosti u trgovini duhanskim proizvodima da učine dodatne napore i spriječe šverc i prodaju nelegalnih duhanskih proizvoda čime će najprije zaštititi potrošače, ali i omogućiti da se sredstava od poreza slijevaju u državni proračun. (SEEbiz.eu)

Prethodni članakHrvatska vina osvajaju Veliku Britaniju
Sljedeći članakKonzum pokrenuo akciju “Najniže cijene u susjedstvu”