Na sirovinskom području Hrvatskih duhana u Podravini i Slavoniji završeno je ugovaranje ovogodišnje proizvodnje duhana na ukupno 3.717 hektara, što je sukladno planiranim ovogodišnjim proizvodnim površinama od 3.700 do 3.800 hektara na kojima bi se proizvelo 10.000 tona duhana s prosječnim urodom duhana tipa virginia od 2,5 tona po hektaru i duhana tipa burley od 3 tone po hektaru, priopćeno je iz tvrtke.

Očekivali smo da ćemo ove godine zadržati proizvodnju duhana na razini prošlogodišnjih proizvodnih površina i u tome smo uspjeli. Ukupno je ugovoreno 3.717 hektara, od čega 495 hektara za duhan tipa burley. Međutim, već je ustaljena praksa da se ugovorene proizvodne površine u vrijeme sadnje duhana povećaju za 5 do 6 posto, stoga očekujemo da će ukupne proizvodne površine ove godine biti oko 3.900 hektara na našem sirovinskom području proizvodnje duhana u Podravini i Slavoniji”, ističe dipl. ing. Mirko Boić, predsjednik Uprave Hrvatskih duhana.

On pritom dodaje kako su bila neutemeljena strahovanja o tome kako bi ove godine moglo doći do drastičnog smanjenja proizvodnih površina pod duhanom te kako se to nije dogodilo jer se proizvodnja stabilizirala zahvaljujući odgovornom odnosu proizvođača i stalnoj brizi o njezinoj profitabilnosti.

Do kraja ovog mjeseca bit će riješen i model financiranja kupnje opreme za navodnjavanje od 250 do 300 hektara, čija je cijena od 10.000 do 15.000 kuna po hektaru, kao i opreme za sušenje duhana na drvnu biomasu za stotinjak sušnica za duhan, čija je cijena od 5.500 do 6.000 eura za jednu sušnicu.

Očekuje se da će u kreditiranje kupnje te opreme za proizvođače duhana biti uključene poslovne banke i organizator proizvodnje duhana, tvrtka Hrvatski duhani.