kolica-trgovina-midiGfK indeks povjerenja potrošača zabilježio je u prosincu 2011. godine pad od 12,5% – sa 42,40 na 37,10 bodova i time prekinuo raniji kratkoročni trend stagnacije.

Komponenta koja mjeri sklonost potrošnji pada već tri mjerenja za redom i nalazi se na svojem povijesnom minimumu od 43,0 bodova – nešto ispod vrijednosti od 43,4 koju je imala u svibnju 2010. godine.

Komponente indeksa koje mjere ocjenu sadašnjeg financijskog stanja te očekivanja u pogledu dohotka zabilježile su osjetan pad, za razliku od prethodnog mjerenja kada su zabilježile lagani rast.

Pad indeksa povjerenja potrošača odražava recesijska očekivanja stanovništva pri čemu se po prvi puta od studenog 2010. zamjećuje pad očekivanja u pogledu budućih dohodaka, navode iz GfK.

Dodaju kako se razlozi pada indeksa povjerenja potrošača mogu potražiti u obilju negativnih vijesti koje pristižu iz EU te makroekonomskih prognoza nastavljanja recesije u Hrvatskoj i u 2012. godini.

Indeks je dobiven istraživanjem stavova na reprezentativnom uzorku stanovništva od 1000 građana Republike Hrvatske. Skala indeksa je od 0-100 pri čemu vrijednosti iznad 50 predstavljaju uzlaznu fazu ekonomskog ciklusa.

gfk-indeks-povjerenja-potrosaca-graf-0011