drustvene-mreze-midiTradicionalni marketinški alati, poput oglašavanja u tiskanim medijima i odnosa s javnošću, i dalje su iznimno važni. No, popularizacijom internetskih društvenih mreža svi trgovci, koji ih nisu uključili u svoje promotivne aktivnosti, već sada su na gubitku

FACEBOOK, TWITTER..
Unazad nekoliko godina pojavom internetskih društvenih mreža, poput najpopularnijeg Facebooka, otvoreni su novi kanali komunikacije u društvu. Danas je ovaj oblik komunikacije postao dominantan na internetu.

Facebook je samo jedna, ali i najpopularnija društvena mreža koju samo u Hrvatskoj koristi 1,43 milijuna ljudi. Neke od ostalih mreža, a koje mogu biti usko specijalizirane za poslovnu komunikaciju poput LinkedIna, također su popularne, ali u osnovi nisu primarne u promociji brendova i usluga.

Neke društvene mreže, poput popularnog You Tubea, počele su kao neka vrsta drugog servisa (u ovom slučaju on-line servisa za video materijal), a zbog potreba tržišta razvile su se u društvenu mrežu na kojoj možete pratiti tko od vaših prijatelja stavlja kakve video materijale na internet i koje teme kod drugih objavljivača prate.

Sljedeća po popularnosti kod nas je društvena mreža Twitter. Ona se najjednostavnije može opisati kao masovni sms sustav koji podrazumijeva da se kratkom porukom do 140 znakova objavi poruka, po potrebi i promotivnog sadržaja.

Važno je također, za one manje upućene, napomenuti kako su usluge komunikacije preko društvenih mreža besplatne, osim oglašavanja koje se naravno naplaćuje. Za razliku od masovnih elektronskih medija, ovi servisi nude precizan uvid u učinkovitosti oglasa i mogućnost prilagodbe oglasa tijekom kampanje.

POSLJEDNJI TREND
Unazad dvije godine, s razvojem nove generacije mobilne telefonije, internetske društvene mreže dobivaju i karakteristiku mobilnosti, odnosno mogućnost pristupa putem novih tzv. pametnih telefona u svako vrijeme.

Društvene mreže počele su se usko prilagođavati potrebama svakog pojedinog korisnika nudeći mu informacije za koje je pokazao (više) interesa, a pogotovo one koje su mu zemljopisno najbliže. Taj proces je poznat pod nazivom lokalizacija.

Kratica SOLOMO dolazi od SOcial (društveno), LOcal (lokalno) i MObile (mobilno), što zapravo čini tri osnovna preduvjeta koja je potrebno zadovoljiti kada se razmišlja o učinkovitoj promociji na internetu, odnosno na društvenim mrežama.

COMMUNITY MENADŽER
nokia-music-store-facebook1Najprije morate znati odgovore na “klasična” marketinška pitanja poput: kome oglašavate i kako se pozicionirate na tržištu. Temeljem toga odabrat ćete i pravu mrežu za promociju – npr. Facebook. Njega se uglavnom treba nadopuniti dodatnim servisima poput You Tubea i Twittera. Neki manji proizvođači su već dobro iskoristili sve prednosti ovih besplatnih alata, kako bi se kao proizvođači i/ili trgovci predstavili tržištu kroz direktnu komunikaciju.

Karakteristika je svih onih, koji su uspješni u promociji na društvenim mrežama, kvalitetna komunikacija utemeljena na poznavanju ljudi koji vas prate putem istih; uspješno mjerenje učinkovitosti oglašavanja na društvenim mrežama te proaktivno poticanje na prodaju na način da se kroz komunikaciju grade odnosi sa svojom mrežom ljudi.

Pitanje je samo želite li se s ovim početi baviti sami kao tvrtka ili razmišljate o angažiranju vanjskih profesionalaca koji za vas rade takve usluge? Unatrag dvije godine sve se više razvija posao tzv. community managera ili voditelja internetske zajednice, koji smišlja i provodi kampanje, mjeri njihovu učinkovitost, prilagođava komunikaciju i oglase i tako izravno utječe na prodaju vaše robe.

vinko-mojtic-kongres-medija