drustveni_mediji_1Živimo u informacijskom dobu, a približava nam se i nanotehnološka era. Društvene mreže u tome imaju ogromnu ulogu, stoga je jedna od vodećih globalnih agencija za odnose s javnošću, Ketchum, čiji je ekskluzivni zastupnik u Hrvatskoj agencija DIALOG komunikacije, provela interno istraživanje koje definira glavne trendove na društvenim mrežama u 2016. godini, a mi smo izdvojili tri ključna:

1. Za uspjeh na društvenim mrežama ključna je kombinacija plaćenog i zasluženog sadržaja

Prosječna osoba provede oko deset sati dnevno konzumirajući medije i za to vrijeme je izložena prema više od 5,000 marketinških poruka (izvor: eMarketer i Media Dynamics).

Otprilike jedna četvrtina tih poruka je primijećena kod korisnika, a tek oko 3% ih ima bilo kakav efekt. Internetski prostor je zakrčen sadržajem, a korisnici čvrsto kontroliraju s kojim sadržajem će doći u dodir, kada i gdje.

Kombinacija plaćenog i zasluženog sadržaja je dobitna – plaćeni sadržaj funkcionira najbolje kada je priča tematski i kontekstualno relevantna.

2. Video sadržaji rastu eksponencijalno

Video na društvenim mrežama predstavlja mjesto gdje se intenzivno preklapaju organski i plaćeni doseg. Prema zadnjem izvješću kompanije Shareablee, video sadržaj brandova povećao se za 98%, a angažman korisnika s videima povećan je za 163% u odnosu na prethodnu godinu.

Ulaganje u stvaranje videa ne mora biti skupo. Aplikacije poput Photoshopa i Instagrama pomažu u kreiranju dinamičnog sadržaja.

3. Facebook predvodi razvoj

Facebook danas ima više od milijardu aktivnih korisnika dnevno. Shvatio je da je vizualno ključ komunikacije na društvenim mrežama, zato je za milijardu dolara kupio Instagram. Kroz Instagramovu opciju Boomerang imali smo priliku vidjeti kako fotografije postaju GIF-ovi pa je Facebook uveo GIF kao opciju za profilnu sliku.

Live streaming doživljava zamah, a njegov doseg raste kontinuirano. Kategorije u kojima se očekuje najbrži rast ove opcije su hrana, kreativne industrije i zdravlje. Facebook je u prosincu 2015. godine korisnicima omogućio live stream opciju.

Istraživanja su pokazala da u prosjeku dnevno pogledamo u svoj mobilni telefon i po 50 puta. Zato je Facebook prošle godine uglavnom uvodio novosti upravo za mobilne platforme.