U četvrtak počinje trgovanje dionicama društvene mreže Twitter na Njujorškoj burzi. Analitičari procjenjuju da bi dionica Twittera mogla ostvariti cijenu od čak 28 dolara, što bi vrijednost kompanije podiglo na 14 milijardi dolara

Nakon najspektakularnije javne ponude u ovoj godini, u četvrtak bi se trebalo početi trgovati dionicom Twittera, koja, doduše, još ne stvara dobit, ali se broj njezinih korisnika brzo povećava. Dionicama Twittera trgovat će se na Njujorškoj burzi pod simbolom TWTR.

Ključno je pitanje vjeruju li investitori da Twitter kao društvena mreža budućnost usprkos sadašnjim gubicima. Analitičari smatraju da zaslužuje visoku vrijednost jer brzo raste. Američki mediji predviđaju da bi dionica Twittera mogla ostvariti bolje startne rezultate od predviđenih.

Prve procjene kretale su se između 17 i 20 dolara po dionici, a Twitter je u ponedjeljak podigao ciljanu IPO cijenu u rasponu od 23 do 25 dolara. Prema pisanju Daily Maila dionica Twittera mogla bi ostvariti cijenu od čak 28 dolara, što bi vrijednost kompanije podiglo na 14 milijardi dolara.

Twitter je u prvih devet mjeseci ove godine udvostručio prihode u usporedbi s istim lanjskim razdobljem – prihodovao je 422,2 milijuna dolara – ali gubitak je porastao sa 70,7 na 133,9 milijuna dolara.

Inače, na Wall Streetu je u srijedu Dow Jones indeks dosegnuo najvišu razinu u povijesti, od 15.746 bodova, zahvaljujući snažnom rastu cijene Microsofta i ohrabrujućim vijestima iz europskog gospodarstva, dok se S&P 500 rekordnoj razini približio na samo jedan bod.

Rekord Dow Jonesa ponajviše se zahvaljuje skoku cijene dionice Microsofta za više od 4 posto, nakon napisa da je u užem izboru za novog izvršnog direktora najvećeg svjetskog proizvođača softvera ostalo još samo nekoliko imena. Međutim, pale su cijene dionica triju drugih tehnoloških divova – Applea, Googlea i Facebooka – što se tumači povlačenjem novca uoči početka trgovanja dionicama Twittera.

“Zanimljivo je što su dionice tih triju kompanija, unatoč čvrstim fundamentalnim pokazateljima, završile u minusu. Moguće je da ulagači povlače novac kako bi ga plasirali u dionice Twittera”, kaže Daniel Morgan, portfelj menadžer u fondu Synovus Investment Advisors. (Banka.hr)