Aplikacija za dostavu Glovo najavila je pokretanje Impact Funda, prve inicijative takve vrste u brzo rastućoj industriji dostave gdje će mali iznos Glovo zarade od svake narudžbe biti posvećen jačanju projekata posvećenima održivosti i pozitivnim promjenama u društvu.

Do kraja 2023. Impact Fund će dodijeliti do 5 milijuna eura za projekte koji se odnose na potporu lokalnim zajednicama, inicijativama koje se bave klimatskim promjenama, digitalizaciji malih lokalnih poduzeća, smanjenju rodnog jaza u tehnološkoj industriji i programima usavršavanja kurira. Navedeno će uključivati sredstva koja su tim projektima dodijeljena od sredine 2021. godine.

Sébastien Pellion, voditelj odjela Impact and Sustainability u Glovu, rekao je: “Važno je da tvrtke pruže potporu svima u potrebi i doprinose zaštiti planeta. Jedinstven za industriju, Impact Fund osigurat će ključno financiranje za rješavanje socio-ekoloških izazova kao što su potpora lokalnim zajednicama, digitalizacija malih i srednjih poduzeća, klimatske inicijative, smanjenje rodnog jaza u tehnološkoj industriji i usavršavanje kurira diljem svijeta. Korisnici Glova svakom će narudžbom podržati inicijative koje stvaraju pozitivne promjene u zajednicama i prirodi.”

U 2023. godini Impact Fund bit će usmjeren na:
• Smanjenje gladi: Pokrivanje troškova dostave za nevladine organizacije uz besplatan pristup Glovo logistici te distribucija artikala ugroženim obiteljima. Od ožujka 2020. do danas isporučeno je više od 2,3 milijuna obroka i više od 1100 tona hrane putem Glovo Access platforme. U Hrvatskoj na području Zagreba, produženo je partnerstvo s nevladinim organizacijama poput Caritasa i Projekta Sreća (dugoročna partnerstva) te s Domom Dubrava, pri čemu je bilo isporučeno oko 100 socijalnih narudžbi mjesečno, odnosno 1200 narudžbi godišnje.

• Klimatske inicijative: Glovo poduzima daljnje korake kako bi značajno smanjio svoj ugljični otisak do 2030. Impact Fund će ubrzati smanjenje emisija CO2 u cijelom vrijednosnom lancu osiguravajući resurse za daljnju elektrifikaciju flote i osiguravajući održivo pakiranje u odnosu na opcije koje se ne mogu reciklirati putem platforme Glovo Store partnerima u devet zemalja. U 2022. smanjili smo 8800 tona emisije CO2 u našem vrijednosnom lancu.

• Digitalizacija malih lokalnih poduzeća: malim i srednjim restoranima i trgovcima na malo pružamo prave alate i obuku kako bismo im pomogli u digitalizaciji i razvoju poslovanja na mreži putem našeg programa Glovo Local. Više od 100.000 naših partnera mala su lokalna poduzeća i namjeravamo povećati taj broj na 150.000 tijekom 2023. godine.

• Žene u tehnološkoj industriji: Financiramo kampove za obuku mladih žena koje žele započeti svoju tehnološku karijeru. Tijekom 2022. godine 230 žena završilo je obuku u Španjolskoj za analitiku podataka i razvoj web-stranica (eng. web development) u sklopu šestomjesečne programske stipendije KeepCoding. Ove godine bit će pokrenuti i novi program za 250 djevojaka u Poljskoj koje će pohađati tečaj kodiranja, a još 65 mladih žena pridružit će se tehnološkim radionicama (eng. Tech Bootcamps) u Gani, Španjolskoj i Poljskoj.

• Obrazovni programi za dostavljače: Omogućavanje online i uživo edukacijskih programa za dostavljače, kako bi im se pomoglo u njihovom profesionalnom razvoju i stjecanju vještina koje su im potrebne za pristup kvalificiranijim poslovima. Do danas približno 6900 dostavljača aktivno sudjeluje u programima obuke s fokusom na poduzetništvo, financijsko obrazovanje, kodiranje itd. U 2022. godini u Hrvatskoj je pokrenuta inicijativa “Obećanje dostavljačima” namijenjena dostavljačima koji surađuju s aplikacijom. Dio toga je i G-learning platforma putem koje registrirani pružatelji usluga besplatno pristupaju raznim edukacijskim tečajevima. Zahvaljujući inicijativama koje podržava Impact Fund, Glovo će nastaviti ulagati u profesionalni razvoj dostavljača, pružajući im tečajeve financijske edukacije 2023. i nekoliko drugih prilika za učenje.

• Pomoć Ukrajini: U 2023. godini Impact Fund uložit će 195.000 eura pomoći narodu Ukrajine te potpori lokalnim nevladinim organizacijama koje pomažu zajednicama pogođenima ratom. Od početka sukoba, isporučili smo više od 114.000 obroka i 54.000 kg hrane putem Glovo Access platforme te omogućili donaciju 1300 dobrotvornih obroka iz programa Glovo Cook Rooms.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!