Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prosincu su prošle godine pale u odnosu na studeni za 0,2 posto, dok su na godišnjoj razini, prema prosincu 2012. godine, porasle za 0,3 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku (DZS).

U godišnjem su prosjeku, u 2013. u odnosu na godinu prije, potrošačke cijene porasle za 2,2 posto.

Tako je prosječna godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena usporila za 1,2 postotna boda, s 3,4 posto 2012. godine na 2,2 posto prošle godine.

Promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje u prosincu su u odnosu na studeni najviše pale cijene odjeće i obuće, koje su zbog sezonskih sniženja u prosjeku niže za 6,7 posto.

U prošlom u odnosu na mjesec prije pale su i cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja i to za 0,5 posto, ostalih dobara i usluga za 0,3 posto, alkoholnih pića i duhana te ugostiteljskih usluga za po 0,2 posto.

Ponajprije pod utjecajem rasta cijena povrća, cijene prehrane i bezalkoholnih pića su u prosincu u odnosu na studeni porasle za 0,5 posto, a u istom su postotku porasle i cijene prometa na što su najviše utjecale više cijene goriva za osobna vozila.

Na mjesečnoj su razini porasle i cijene rekreacije i kulture i to za 0,3 posto, stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva za 0,2 posto te cijene zdravstva za 0,1 posto.

Na godišnjoj razini, u prosincu prošle u odnosu na isti mjesec 2012. godine, najviše su, za 5,3 posto, snižene cijene odjeće i obuće.

Cijene komunikacija u prosjeku su na godišnjoj razini pale za 0,7 posto, a cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja za 0,6 posto.

U prosincu prošle u odnosu na prosinac godine prije cijene prometa su pale za 0,4 posto, a cijene prehrane i bezalkoholnih pića za 0,3 posto.

Najviši se rast cijena na godišnjoj razini bilježi pak kod alkoholnih pića i duhana, za prosječnih 11,5 posto, kao posljedica povećanja cijena duhana za 14,7 posto.

Cijene ugostiteljskih usluga istovremeno su porasle za prosječno 1,9 posto, ostalih dobara i usluga za 1 posto, a cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva za 0,8 posto, dok se najmanji rast, za 0,1 posto, bilježi kod cijena zdravstva.

Na istoj razini kao u prosincu 2012. u zadnjem su mjesecu prošle godine bile cijene rekreacije i kulture te obrazovanja. (SEEbiz/Hina)