google-vs-apple-midiPopularna tražilica ima dogovor s Appleom prema kojem određeni postotak prihoda koje Google ostvari kroz iPhone ide njihovom konkurentu.

Apple je 2014. dobio milijardu dolara od svog konkurenta Googlea kako bi njegova tražilica ostala u iPhoneu, stoji u transkriptu sa suđenja oko autorskih prava protiv Googlea koji je pokrenuo Oracle. Popularna tražilica ima dogovor s Appleom prema kojem određeni postotak prihoda koje Google ostvari kroz iPhone, ide njihovom konkurentu, stoji u sudskom zapisniku.

Glasine o tome koliko Google plaća Apple da ga zadrži na iPhoneu kruže već godinama no niti jedna od kompanija nije to javno spomenula. Glasnogovornici obje tvrtke su odbile komentirati informacije objavljene na sudu.

Ugovor o dijeljenju prihoda otkriva što sve Google mora činiti kako bi ljudi koristili njihovi tražilicu na mobilnim uređajima. Pokazuje i kako Apple ima financijske koristi od Googleovog poslovanja temeljenog na oglašavanju kojeg je Appleov izvršni direktor Tim Cook kritizirao zbog nedostatka zaštite privatnosti.

Oracle je u sukobu s Googleom od 2010. jer smatra da je internetski div koristio Java software za koji nije platio kako bi napravio Android. Odšteta koju Oracle traži bi sada mogla premašiti 1 milijardu dolara, jer bi se tužba mogla proširiti na nove verzije Androida.

Na suđenju je jedan svjedok izjavio kako je “udio u prihodima iznosio 34 posto.” Iz transkripta nije jasno je li taj postotak prihoda zadržavao Google ili je toliko plaćao Appleu. (banka.hr)