Gordana Štefanek – Sixt Hrvatska

Premda na našem tržištu još uvijek prevladava mišljenje da je bolje posjedovati vozilo nego ga imati u najmu, činjenica je da zasebno ustrojeni odjel koji se bavi samo vozilima, od njihove nabave, registracije, popravaka i drugim zadacima, predstavlja nepotreban trošak koji crpi resurse i opterećuje bilancu

Gordana Štefanek, mag.oec, svoju je karijeru u svijetu financija započela kao Office manager u revizorskoj kući Ernst & Young gdje je između ostalog bila zadužena i za upravljanje voznim parkom. Prepoznavši potencijal financiranja putem leasinga 2001. godine prelazi u Bank Austria Creditanstalt Leasing (današnji Unicredit Leasing).

Nakon 15 godina rada u toj vrlo dinamičnoj branši u kojoj je bila zadužena za financiranje vozila i opreme najvećih hrvatskih kompanija iz različitih gospodarskih sektora, kao što su telekomunikacijska, prehrambena i farmaceutska industrija, pivovare i zaštitarska društva, pridružila se timu Sixta Hrvatska na mjestu direktorice prodaje u odjelu dugoročnih najmova.

Predstavite nam ukratko Sixt Grupu. Kako je tvrtka profilirana na europskom i globalnom tržištu?
Vožnja je više nego samo doći od točke A do točke B. Svatko tko uzima vozilo u najam ili leasing očekuje udobnost, fleksibilnost i sigurnost po povoljnim cijenama – i to često u cijelom svijetu.

Sixt je vodeći međunarodni pružatelj kvalitetnih mobilnih usluga za poslovne i korporativne klijente kao i privatne potrebe putnika.

Tvrtka Sixt osnovana je 1912. godine te je postigla jedinstvenu tržišnu poziciju zahvaljujući brojnim faktorima kao što su širok izbor vrhunskih proizvoda u poslovnim segmentima najma i leasinga vozila, izvrsnu vrijednost za novac, dosljednu orijentaciju vrhunske usluge koju pružaju zaposlenici Sixta i svoju snažnu inovativnu kulturu.

Osim toga, Sixt je jedini međunarodni pružatelj usluga koji razvija fleksibilne i individualne koncepte za svoje klijente koji integriraju najam i leasing proizvoda.

Tvrtka je zastupljena u 107 zemalja širom svijeta. Ima sklopljene ugovore o poslovnoj suradnji s vodećim kompanijama u svijetu u hotelijerskoj industriji, najvećim zrakoplovnim tvrtkama te brojnim drugim istaknutim pružateljima usluga u turističkom sektoru.

Sixt brend označava “duh pokretljivosti” u najboljem smislu, a fokus svih aktivnosti je prednost za kupce. Sixtova dugoročna strategija ima za cilj brz nastavak međunarodne ekspanzije, održavajući dosljedan fokus kontinuiranog povećanja vrijednosti kompanije.

Od kada poslujete u Hrvatskoj te kako vidite potencijal našeg tržišta?
Sixt je u Republici Hrvatskoj prisutan od 2000. godine putem tvrtki koje su imale franšizu. Naša tvrtka A-Anticus d.o.o. preuzela je franšizu 2010. godine i počela raditi s flotom od 300 vozila i devet poslovnica. Tvrtka se konstantno razvijala da bi ove godine premašila brojku od 4.000 vozila u vrhu sezone za rent a car i više od 500 vozila u dugoročnom najmu.

Možemo reći da je Hrvatska turistička zemlja i da je potencijal za iznajmljivanje vozila (rent a car) dosta velik, ali je nažalost sezonski, a sezona je prekratka. U sljedećih nekoliko godina taj potencijal neće puno rasti jer jednostavno nema kapaciteta za veći broj turista.

Izlaz je u produljenju sezone te generalno proširenju ponude i stavljanju naglaska na zdravstveni turizam. Bez obzira na limitiranje potencijala javlja se sve više rent a car tvrtki koje se bave i ostalim djelatnostima u nastojanju da se zadrže na tržištu.

U zadnjih 20 godina putnička industrija pod stalnim je pritiskom potrošača i zakonodavstva, što se posebno očituje u segmentu kontrole nad kvalitetom onoga što se prodaje kao i onih koji tu prodaju obavljaju pa je za očekivati da će u budućnosti na tržištu opstati samo oni najkvalitetniji.

Gledajući segment dugoročnog najma vozila i tzv. fleet management potencijala ima puno više. Naša tvrtka ima poseban odjel koji se bavi isključivo dugoročnim najmovima i uvjereni smo da pružamo najbolju uslugu u tom segmentu na području Republike Hrvatske.

Naši zaposlenici prošli su sve Sixtove treninge te stečeno znanje u potpunosti koriste kako bi našim kupcima pružili najbolju moguću uslugu.

Sasvim je jasno da za svaku tvrtku, koja pri obavljanju svoje djelatnosti ima potrebu za korištenjem vozila, predstavlja dodatni trošak imati zaseban odjel koji se bavi samo vozilima, od nabave, registracije, popravaka vozila i drugim zadacima, a da i ne spominjemo kako kupnja vozila nepotrebno opterećuje bilancu.

Hrvatska je zadnja izašla iz recesije od svih zemalja EU-a. Ipak, već dvije godine svjedočimo tome da se i hrvatsko tržište oporavlja kada je riječ o prodaji novih automobila, a jednako tako pozitivne trendove bilježi i tržište gospodarskih vozila. Možemo li reći da je to dobar znak i za vaš poslovni portfelj?
Gledajući samo brojke prodanih vozila, vidi se da tržište prodanih vozila raste, no treba promotriti strukturu prodanih vozila.

Naime, od ukupnog broja prodanih vozila više od 30 posto prodano je rent a car tvrtkama, veliki postotak je prodan ostalim pravnim subjektima, dok na fizičke osobe otpada relativno mali udio od ukupno prodanih novih vozila. Vjerujemo da će se i taj udio povećati kako raste i hrvatsko gospodarstvo.

Segment lakih komercijalnih vozila također se lagano budi, što je u direktnoj korelaciji s rastom gospodarstva. Nažalost, kako sam ranije spomenula, još uvijek prevladava mišljenje da je bolje posjedovati vozilo nego ga imati u najmu. Sve dok su mišljenja takva razvoj tržišta gospodarskih vozila – kada se radi o najmu – ići će sporo.

Koje usluge nudite svojim klijentima u Hrvatskoj te u kojim ste sve gradovima prisutni?
Usluge dugoročnog najma (full fleet management) podrazumijevaju: savjetovanje pri odabiru vozila sukladno namjeni vozila, redovni i prošireni servis, sezonsku zamjenu guma, osiguranje vozila i putnika, registraciju vozila u svim većim gradovima Hrvatske, Sixt asistenciju 24/7, zamjensko vozilo, brigu o kaznama, godišnji atest PP aparata i provjeru stanja vozila te kao zadnje ali nikako najmanje važno – “door to door” uslugu koja se odnosi na fizički odvoz i dovoz vozila od klijenta do stanice za tehnički pregled u svrhu prve ili obnove registracije te odvoz i dovoz vozila do radionice za uslugu servisa ili zamjenu guma.

Usluga praćenja vozila i izvještavanje dio su naše ponude sukladno željama i potrebama klijenata. Uz to, u svrhu lakšeg praćenja ispravnosti i mobilnosti voznog parka svaki klijent automatski dobije svog key account managera.

Sixt Hrvatska upravlja svim svojim vozilima centralno iz Zagreba, no ima i svoje urede u svih većim gradovima Hrvatske (Dubrovnik, Pula, Opatija, Rijeka, Split, Zadar, Zagreb, Osijek, Poreč, Rovinj, Makarska, Novi Vinodolski) te na svim zračnim lukama, što čini ukupno 19 poslovnica.

Upravo ta činjenica omogućava nam da budemo brzi i efikasni jer našim korisnicima možemo osigurati mobilnost bez obzira na udaljenost od središnjice Sixt Hrvatske.

Specijalizacija poslovanja i outsourcing onih dijelova koji ne predstavljaju osnovnu djelatnost tvrtki sve je prisutniji trend u mnogim sektorima gospodarstva. Kako se ovakva kretanja reflektiraju na segment usluga koje vi pružate?
Upravo je specijalizacija poslovanja razlog sve većeg interesa domaćih i stranih poduzeća u Hrvatskoj, od velikih do malih, od onih koji posluju više od 100 godina preko onih koji su tek započeli svoje poslovanje.

Pitanja i reakcije svih klijenata uglavnom su slična i to najviše u onom dijelu koji se odnose na moguće uštede i rasterećenje njihovih djelatnika. Često u razgovoru s klijentima primijetim da je Sixt pravo rješenje za njih, a sve veća potražnja i upiti to i dokazuju.

U našem magazinu koji je B2B orijentacije osobito smo usmjereni na informiranje voditelja voznih parkova i drugih menadžera koji se bave ovim aspektom logističkog poslovanja. Što vaša tvrtka nudi kao odgovor na ovakve zahtjeve tržišta?
Nudimo jednostavnost i skraćenje cijelog postupka nabave svih traženih vozila, a u slučaju da zbog isteka leasing ugovora klijent mora vratiti sva ili dio vozila prije dolaska novih koja je naručio preko nas, nudimo “pre run” vozila kako ne bi došlo do zastoja bilo koje vrste.

Do sada je uvriježeni način financiranja i zamjene postojećeg voznog parka bio takav da se unutar kompanije odredi marka i broj vozila (osobnih, dostavnih, pick-up vozila i dr.) te se direktno pristupa pregovorima s potencijalnim dobavljačima vozila.

Pregovori ponekad traju više od predviđenog a nakon toga slijedi pregovarački dio s financijskim institucijama.

Kako bi se taj postupak skratio i pojednostavio, potrebno je dostaviti broj vozila, željenu marku, glavne karakteristike vozila te predviđenu godišnju kilometražu, a sve ostalo je naša briga.

U kratkom roku dostavljamo jedan ili više prijedloga nakon čega je potreban samo jedan sastanak na kojem se možemo dogovoriti o svim detaljima.