Tržišne komunikacijeDOPGradovi mogu postati nositelji nove europske industrijske politike uz pametna rješenja

Gradovi mogu postati nositelji nove europske industrijske politike uz pametna rješenja

Pojavom globalne recesije te inflatornih pritisaka koji su rezultirali rastom cijena i troškova u gradovima, otežana je provedba mnogih projekata koji imaju za cilj transformirati lokalne i urbane sredine te poboljšati kvalitetu života lokalnog stanovništva. Tu se svakako ističu rješenja pametnih gradova, od kojih uprave gradova i lokalnih zajednica mogu ostvariti značajne koristi.

Budući da će njihovo uvođenje svakako biti olakšano s obzirom na dostupna sredstva EU u novom financijskom razdoblju, Hrvatska gospodarska komora u suradnji s tvrtkom Open Way organizira seriju radionica na kojima će biti prezentirane tehnološke podloge i preduvjeti nužni za razvoj koncepta pametnih gradova te implementaciju zelene javne infrastrukture. Cilj radionica je upoznati gradove, općine i ustanove sa suvremenim tehnološkim rješenjima iz područja sigurnosti prometa, rasvjete te punionica za električne automobile, koja su ključna za razvoj pametne i zelene javne infrastrukture.

Pametni gradovi pomažu u podizanju standarda komunalnih usluga, energije, transporta s ciljem smanjenja ukupnih troškova uz brigu o zaštiti okoliša. Osnova koncepta temelji se na tehnološkim, ekonomskim i društvenim inovacijama koje putem pametne tehnologije mogu značajno podići životni standard gradova. “Potrošnja energenata, prometna i vodna infrastruktura, zbrinjavanje otpadnih voda i gospodarenje otpadom, sve su to infrastrukturni izazovi koji će rasti u godinama pred nama. Gradovi su centralne točke gospodarske aktivnosti i inovacija, a upravo ‘pametni gradovi’ mogu postati nositelji nove europske industrijske politike temeljene na razvoju digitalnih usluga. HGK aktivno sudjeluje u poticanju digitalnih i zelenih inovacija u zemlji i inozemstvu, koje su jedna od osnovnih sastavnica pametnih rješenja. Edukacijama poput ovih pomažemo lokalnoj vlasti i komunalnim poduzećima kvalitetno se nositi s potrebama modernih gradova”, rekla je direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac Domac.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

Grupa Podravka u prvih šest mjeseci 2024. značajno povećala prihode od prodaje i dobit

Prihodi su porasli za 34,1 milijun eura na 380,4 milijuna eura, a neto dobit iz poslovanja iz koje su isključene jednokratne stavke gotovo 50...

izlog

Zonin: Višestoljetna tradicija u vinarstvu

Utemeljeni prije više od 200 godina, vinogradi obitelji Zonin rasli su zajedno s talijanskim vinskim sektorom. Sedma generacija obitelji Zonin daje strastveni doprinos stvaranju...