vino-ftd1U organizaciji Hrvatske gospodarske komore i u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, 28 izlagača predstavila su više od 150 vrsta vina na Međunarodnom sajmu vina i jakih alkoholnih pića „ProWein 2010.“ koji se održava od 21. do 23. ožujka 2010. godine u Dusseldorfu u Njemačkoj.

Na sajmu su se prezentirali najznačajniji proizvođači vina iz cijele Hrvatske. Na površini od 87 četvornih metara veliki interes profesionalne publike izazvali su sljedeći izlagači: Adžić, Agrokor – vina, Arman, Badel 1862, Benvenuti vina, Blato 1902., Cattunar, Dalmacijavino, Degrassi, Diwine, Dubrovački podrumi, Feravino, Galić, Izvori života, Jujević vina , Katunar vinarija, Korta Katarina, Krauthaker, Kutjevo, PZ Gospoja, PZ Vrbnik, Roxanich, Suha punta, Trapan vina, Veralda, Vina Matošević, Vinarija Zdjelarević i Zlatan otok.

„Ovaj sajam od izuzetne je važnosti za hrvatsko vinarstvo jer je to prilika da se hrvatska vina predstave inozemnoj publici. Nadamo se da će se nastupom na ovakvom važnom sajmu povećati izvoz hrvatskih vina na strana tržišta, a posebice u Njemačku jer 28 posto od ukupnog izvoza vina izvozimo u Njemačku i ona je nakon BiH drugo izvozno tržište hrvatskih vina.“ rekla je Milica Rakuša Martulaš, direktorica Sektora za trgovinu HGK. Perspektiva hrvatskih vinara je snažnije brendiranje hrvatskih vina kako bi se na izvoznim tržištima naglasila njihova prepoznatljivost, a u tome im pomažu i znakovi HGK „Izvorno hrvatsko“ i „Hrvatska kvaliteta“, naglasila je Rakuša Martulaš. Izvozni trendovi naših vina iz godine u godinu pomiču se prema višoj kategoriji i kvaliteti te je stoga ovaj sajam upravo prilika za ostvarivanje poslovnih kontakata i u konačnici povećanja izvoza vina. Hrvatsko vinarstvo ima jedinstvene komparative prednosti i raspolaže izuzetnim prirodnim resursima što u konačnici rezultira velikim brojem autohtonih sorata. Kvaliteta hrvatskog vinarstva unazad par godina podignuta je zbog usvajanja svih najmodernijih svjetskih tehnoloških procesa u vinogradarstvu i podrumarstvu, zaključila je Milica Rakuša Martulaš.

Sajam ProWein vodeći je međunarodni sajam vina i jakih alkoholnih pića na kojem se tradicionalno susreću posjetitelji i vodeći svjetski proizvođači i distributeri, a izlagači prezentiraju kompletan pregled svjetskog tržišta u šest izlagačkih paviljona. Ova sajamska manifestacija predvodnik je u različitim trendovima i proizvodima što je i glavni cilj ovog središnjeg sektorskog sajma. Tema ovogodišnjeg sajma je „Wine in Business“.

Ove godine na sajmu nastupa 3,300 izlagača iz 50 zemalja, a posjetilo ga je oko 35,000 isključivo poslovnih posjetitelja.