hbor1Na međunarodnoj konferenciji o poticanju izvoza, u organizaciji Hrvatske banke za obnovu i razvoj, okupilo se više od 400 predstavnika hrvatskih izvoznika, domaćih i međunarodnih institucija i banaka.

Snažan izvoz ključ je opstanka maloga gospodarstva kao što je hrvatsko, zaključak je konferencije.

Ta je razvojna banka u protekle četiri godine jeftinijim kreditima poduprla izvozne projekte u vrijednosti od 25 milijardi kuna.

“Od samih početaka banke podrška izvozu bio je jedan od njezinih osnovnih ciljeva. Gotovo 45 posto naših ukupnih kreditnih aktivnosti bilo je usmjereno financiranju izvoza i turizma kao posebnog oblika izvoza”, izjavio je predsjednik Uprave HBOR-a Dušan Tomašević.

Predsjednik vlade Zoran Milanović je posebno istaknuo hrvatsku brodogradnju koja je u zamahu. O kritikama na prevelik uvoz hrane kazao je kako nema smisla ako se ne govori o rastu izvoza koji je povezan s time uvozom. “Ti kritičari ne razumiju kako ekonomija funkcionira”, ustvrdio je premijer. Potpredsjednik Vlade, Branko Grčić je naveo da je izvoz ključna komponenta koja vuče zemlju iz recesije, te očekuje rast BDP-a u 3. kvartalu veći od 1,4 posto. (vijesti.hrt.hr)