alen slaparOve jeseni hrvatskim poljoprivrednicima i onima koji to kane postati predstavit će se niz aplikacija za što bolji učinak proizvodnje vrhunske hrane na našim prostorima, najavljuju iz GoGreen komunikacija.

Koncept GoGreen, čiji je idejni začetnik i direktor Alan Slapar, predstavlja, kako navode, u prvom redu programsku potporu domaćim proizvođačima hrane za što učinkovitiju proizvodnju i plasman ne samo na domaćem nego i globalnom tržištu.

“Softver podloga samo je temelj koji je kreiran za efikasnu nadogradnju prema fizičkoj distribuciji, skladištenju, logistici i, najvažnije, kreiranju kvalitetnih proizvoda. Aplikacije, koje su isključivo hrvatski proizvod, prate poljoprivrednika od prve ideje za sjetvu ili sadnju i pružaju programsku potporu već od prvog koraka pa do plasmana proizvoda, naplate potraživanja u Hrvatskoj i inozemstvu te, prema potrebi, stavljaju proizvode na burzu tragajući za najboljim kupcem. Prva aplikacija koju poljoprivrednici trebaju koristiti napravljena je da pruži svakom stanovniku Hrvatske koji ima komad zemlje i ne zna što s njim napraviti temeljne odgovore na to što saditi ili uzgajati. Aplikacija daje podatke o kvaliteti zemljišta, o agroklimatskim uvjetima kao preduvjetu bilo kakve agrarne proizvodnje u određenim dijelovima Hrvatske, savjete što je najbolja agrarna opcija na navedenom području za uzgoj i slično. Dakle, i kad budući ili sadašnji poljoprivrednik ne zna čime bi se bavio, a ima zemljište kao temeljni preduvjet, ova aplikacija pružit će mu sve temeljne uvjete za odluku o proizvodnji, kao i savjetovanje kako tretirati biljku od pripreme za sadnju do berbe”, opisuje Alan Slapar, tvorac klastera tvrtki koje posluju u GoGreen sustavu na razvoju kvalitetne platforme za proizvodnju i distribuciju u poljoprivrednoj branši.

Među aplikacijama na raspolaganju, kako se nadalje navodi, nalazi se i ERP, programsko rješenje za upravljanje i planiranje poslovnih procesa u poljoprivredi, što je temelj za svako uspješno poslovanje, no verzija koja stoji u ovom sustavu prilagođena je poljoprivrednoj proizvodnji i radu u cloudu, što će uvelike ubrzati i olakšati razmjenu podataka i dokumenata unutar branše.

Za same proizvođače i one koji to tek žele biti, bit će svakako zanimljiv takozvani barometar ponude i potražnje proizvoda koji će im davati u sekundi precizan uvid u tržište i koje su kulture prezastupljene, a koje u deficitu ponude i potražnje.

“Našim kupcima bit će izuzetno lagano ‘provjeravati’ podrijetlo robe jer će im aplikacije davati kompletan uvid u način uzgoja i koja tretiranja su određena. Nama je to ekstremno bitno jer ciljamo na tržišta koja traže kvalitetu, a ne isključivo količine te će im ovakav sustav pružiti sigurnost i razviti povjerenje prema hrvatskim proizvodima i proizvođačima”, naglašava Alan Slapar ističući potrebu da se hrvatsko tržište gradi prema tržištima sa zahtjevima za visoku kvalitetu proizvoda. (glas-slavonije.hr)