heineken_-_12680464_443585cNizozemski proizvođač piva Heineken izvijestio je o povećanju obujma prodaje u trećem tromjesečju, ali je istodobno povisio procjenu negativnog utjecaja valutnih tečajeva na godišnje rezultate.

U razdoblju od srpnja do rujna drugi proizvođač piva u svijetu prodao je ukupno 54 milijuna hektolitara piva, dva posto više piva na konsolidiranoj osnovi nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju preliminarni rezultati.

Posebno snažan rast prodaje zabilježili su u Meksiku i u azijskoj regiji, naročito u Vijetnamu. Smanjen im je pak obujam prodaje u Rusiji, Egiptu i u Demokratskoj Republici Kongo. Dobri rezultati zabilježeni su i na većini europskih tržišta zbog vremenskih prilika koje su poticale na konzumaciju piva.

“Rezultati u trećem tromjesečju bili su solidni unatoč snažnim usporedivim rezultatima u regiji sjeverne i južne Amerike i u Europi u istom prošlogodišnjem razdoblju i unatoč teškom okruženju u regiji koja obuhvaća Afriku, Bliski istok i istočnu Europu”, zaključio je u priopćenju izvršni direktor kompanije Jean-Francois van Boxmeer.

U cijeloj godini očekuju oko 0,4 postotnog boda višu operativnu maržu nego u 2015., što bi značilo slabiji rezultat u drugoj polovini godine budući da je u prvih šest mjeseci ona povećana za 1,24 postotnog boda. Podatak o operativnoj marži u trećem tromjesečju nije objavljen.

U prvih devet mjeseci ove godine neto dobit smanjena je 30 posto, na 1,239 milijardi eura,  a uključuje otpis imovine u Demokratskoj Republici Kongo u iznosu 233 milijuna eura. U istom razdoblju prošle godine dobit im je pak podupro jednokratni prihod od prodaje EMPAQUE-a u iznosu 379 milijuna eura.

Iz nizozemske kompanije ujedno napominju da će im valutni tečajevi smanjiti godišnju operativnu dobit za 215 milijuna eura, te neto dobit za 115 milijuna eura. Do sada su taj utjecaj procjenjivali na 200 milijuna odnosno 110 milijuna eura.

Heineken je danas drugi pivar u svijetu, ali je vodeći AB InBev povećao prednost nakon što je u prvoj polovini listopada preuzeo SABMiller. (hr.n1.info.com/Hina)